Trable ve vládním ráji?! Fiala se snaží ukočírovat pětikoalici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Trable ve vládním ráji?! Fiala se snaží ukočírovat pětikoalici

Vít Rakušan (STAN) ve videu slíbil konec kompromisů (16.1.2024)
Vít Rakušan (STAN) ve videu slíbil konec kompromisů (16.1.2024) (Reprofoto Facebook, Úřad vlády ČR)

Perné chvíle zažívá vláda premiéra Petra Fialy (59, ODS). Poslední sólo akce ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (67, STAN) se jmenováním zmocněnce pro euro vyvolala takový poprask, že kabinet zasedl k dohodovacímu řízení. A podle informací Aha! rozhodně vše zalito sluncem nebylo.

Podle zákulisních informací mají strany vládní koalice pocit, že si Starostové začínají víc a víc jet vlastní kampaň. „Koaliční strany tepaly do hnutí STAN za to, že vládu zbytečně střílí do nohy,“ řekl Aha! zdroj blízký vládě. Řešilo se tak Dvořákovo jmenování zmocněnce pro přijetí eura Petra Zahradníka (58), aniž by to ministr s vládou řešil.

„Nejvíc se mezi sebou měl hádat STAN s TOP 09, která měla chtít mít v budoucnu za zmocněnce vlastního člověka,“ pokračoval zdroj. Premiér se prý v tu chvíli snažil působit hlavně jako mediátor mezi politiky. Podobně mluví i další zdroj blízký kabinetu, který si nepřál být jmenován. „STAN si v poslední době rozjel vlastní PR, které slouží spíš pro pozornost než reálnou práci. Zmocněnec, kterého si Dvořák vybral, by neměl v podstatě žádné pravomoce, a ještě tím navíc naštval ostatní strany,“ uvedl pro Aha!.

Čistý vzduch

Podle vicepremiéra Víta Rakušana (45, STAN) bylo dohodovací řízení dlouhé – trvalo pět hodin, ale přineslo podle jeho názoru dobrý výsledek. Na dotaz, zda se pročistily vztahy v koalici, pak Rakušan odpověděl, že »určitě«. Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09) pak řekl, že on žádnou zášť a nepřátelství na jednání necítil.

Rakušan na videu: Zklamali jsme řadu lidí, musíme přitvrdit. Fialovi to řeknu

Video se připravuje ...

„Prostě jsme si říkali, co se komu z nás na čem nelíbí, co by bylo dobré upravit a změnit,“ řekl ministr. Podle zákulisních informací se mělo na jednání i křičet, to však Válek odmítl s tím, že má zpěvný hlas a mluví nahlas. Aha! se také ptalo »topky«, zda usilovala o svého zmocněnce pro přijetí eura. „TOP 09 chce národního koordinátora, který bude mít podporu celé vlády a nebude podléhat té či oné straně,“ řekl poslanec Matěj Ondřej Havel (36, TOP 09).

Klepl přes prsty

Podle politologa Pavla Šaradína se STAN nyní snaží torpédovat pocit koaliční jednoty. „Starostové jsou si vědomi, že pokud mají stabilizovat nebo posílit svou podporu, bude se tak dít především na úkor ostatních vládních partnerů. Je volební rok, úspěch v evropských a krajských volbách může vytvořit dobrou základnu pro parlamentní volby příští rok,“ řekl Aha!. Vládní krize však podle něj zatím nehrozí. „Tu může spíše vyvolat špatný volební výsledek některé ze stran, teď na jaře nebo na podzim. I když se vztahy zhoršily, vláda bude chtít dovládnout,“ dodal Šaradín. Podle jeho kolegy Matouše Kolečka budeme svědky dalších přetahovaných uvnitř kabinetu. „Takových sporů teď uvidíme víc,“ podotkl.



Přečtěte si
hejhej
8. 2. 2024 • 08:18

Neschopná vláda včele s naprosto neschopným premiérem. Co ministr, to hrůza. Likvidují všechno a zrzavý chvilkař nepracuje ? Postrádám demonstrance. Za Babiše ten blbeček svolával demostranci za blbosti a nyní, kdy tato vláda jenom škodí svolavač nikde.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.