Clintona dojal metál od Pavla: Čechy chválil za Ukrajinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Clintona dojal metál od Pavla: Čechy chválil za Ukrajinu

Bývalý americký prezident Bill Clinton převzal na Pražském hradě od prezidenta Petra Pavla řád Tomáše Garrigue Masaryka I. třídy. (12.3.2024)
Bývalý americký prezident Bill Clinton převzal na Pražském hradě od prezidenta Petra Pavla řád Tomáše Garrigue Masaryka I. třídy. (12.3.2024) (Síť X Petra Pavla)

Čtvrt století od vstupu do NATO si včera připomněla Česká republika. Při té příležitosti vystoupil na Hradě také někdejší šéf Bílého domu Bill Clinton (77). Toho vyznamenal Řádem T. G. Masaryka prezident Petr Pavel (62).

Za pomoc při vstupu Česka do NATO propůjčil prezident Václav Havel (†75) Clintonovi Řád bílého lva už v roce 1998. Včera na Hradě dostal další metál, byť nižší kategorie, od Pavla. „Očekáváme, že i vaši nástupci budou vidět důležitost NATO,“ řekl při předávání Pavel. A zavzpomínal na americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou (†84). To už si Clinton mnul rukou oči. Dcera slavné české rodačky Katherine (57) byla včera také na Hradě u ceremoniálu. „Řekla mi, že je mimořádně dojatá. A má radost, že nejen prezident Clinton, ale i Češi na Madeleine vzpomínají,“ sdělil ČTK europoslanec Alexandr Vondra (62, ODS).

Nesmířili se

Odpoledne pak oba prezidenti vystoupili na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. První se ujal slova Pavel. „Vidíme, že se Rusko nesmířilo se ztrátou vlivu. Nebýt spojeneckého závazku (v NATO – pozn. red.), není vyloučené, že bychom pod pochybnou záminkou čelili my nebo naši sousedé, podobné zvůli jako dnes Ukrajina,“ řekl Pavel a podotkl, že pro Česko bylo klíčové vstoupit do NATO, byť to nebylo v té době samozřejmostí. „Proto jsem do Prahy pozval Billa Clintona, 42. prezidenta Spojených států a dobrého přítele České republiky,“ pokračoval Pavel a děkoval Clintonovi za jeho energii, vstřícnost, optimismus i to, že to byla právě jeho administrativa, díky které se Česko připojilo k Alianci.

Bill Clinton přebírá od prezidenta Petra Pavla Řád TGM

Potlesk vestoje

Hlavní hvězdou včerejšího programu byl někdejší šéf Bílého domu. Ten se ve své řeči zmínil, že mu chybí Havel i Albrightová. „Od první chvíle, kdy jsme se potkali spolu s Madeleine Albrightovou v krásné katedrále, hovořil (Havel) o tom, že ČR nebude nikdy zcela bezpečná, pokud nebude součástí celoevropského systému bezpečnosti ukotveného v NATO. Trvalo to několik let, než jsme to celé dokončili,“ vzpomínal Clinton a dodal, že bez Havla by se vstup Prahy do NATO nepovedl. I on se věnoval válce na Ukrajině.

„V USA, a mně je to líto, existují lidé, kteří se domnívají, že je to celé nějaká zástěrka, hra a že Amerika do toho vkládá příliš mnoho peněz, ale to je nesmysl,“ uvedl Clinton k americkým dohadům ohledně podpory Kyjeva. A ocenil českou pomoc napadené zemi. „Doufám, že svoji roli odvede i náš Kongres,“ poznamenal Clinton. Děkoval i za českou snahu zajistit munici pro Ukrajinu. Po konci řeči se pak dočkal potlesku vestoje.



Přečtěte si
hejhej
14. 3. 2024 • 20:25

pravlast:

pravlast
14. 3. 2024 • 13:12

Soudruh emerický ex-prezipedofil co už nemá žádnou funkci,ale má z ostudy kabát jak při stěhování vykradl se svou drahou Bílý dům dostal metál od opravdového rozvědčíka přísahajícího na Varšavskou smlouvu? To nevymyslíš !!!

Jozef Baumgartner
13. 3. 2024 • 11:33

Dúfam že F.R. Čech . Namaľuje nový obraz. " Česká fajka "

Jozef Baumgartner
13. 3. 2024 • 10:32

Vyfajčila ho " Levinská " a dnes Česká vláda . .Gratulujeme !!!

Jozef Baumgartner
13. 3. 2024 • 10:30

Je to v pohode. Vyfajčila ho " Levinská " a teraz česká vláda. Že gratulujeme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.