Filipínský prezident v Česku: Chtěl uřezat »beatlesákům« vlasy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Filipínský prezident v Česku: Chtěl uřezat »beatlesákům« vlasy!

2024 Pavel s kolegou Bongbongem Marcosem.
2024 Pavel s kolegou Bongbongem Marcosem. (Foto Aha! – J. Koťátko, Profimedia.cz, ČTK/A. Favila)

Podpořit vzájemný byznys přiletěl včera do Prahy filipínský prezident Ferdinand Bongbong Marcos (66). Málo se dnes ví, že syn někdejšího diktátora Ferdinanda Marcose (†72) v minulosti hrozil legendárním Beatles.

Bongbong s manželkou Louisou (64) zahájili dvoudenní návštěvu setkáním na Pražském hradě s prezidentem Petrem Pavlem (62) a paní Evou (59). Témata? Bezpečnost a rozšíření obchodní spolupráce. Pavel se mj. vyjádřil k aktuálním šarvátkám mezi Filipínami a Čínou v Jihočínském moři, které se Peking snaží ovládnout. „Jsme v tomto ohledu plně na straně Filipín, pokud jde o jejich nárok na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy,“ řekl Pavel. Později se Bongbong setkal se šéfy obou komor českého Parlamentu a také premiérem Petrem Fialou (59, ODS). Dnes zahájí společné Česko-filipínské obchodní fórum.

Párty až do rána

Otec filipínského prezidenta byl diktátor a proslul třeba konfliktem s Beatles z roku 1966. Desetitisícové davy fanoušků tehdy vítaly na letišti v Manile světoznámou liverpoolskou čtyřkou. Mohutná policejní eskorta následně Brouky dopravila na soukromou párty, která se protáhla do rána. Znavení členové odehráli v Manile dva koncerty, kterých se zúčastnilo 80 tisíc fanoušků!

Osudné odmítnutí

Manželka diktátora Imelda (94) manažeru skupiny Brianu Epsteinovi (†32) adresovala pozvání na dopolední recepci, které se účastnila tamní honorace a děti. Na tu ale kapela odmítla dorazit. Filipínské vedení to vnímalo jako facku. Během recepce byl tehdy devítiletý Bongbong tázán, co si o neúčasti kapely myslí. „Nejradši bych na Beatles skočil a uřezal jim ty vlasy,“ odvětil. „Je jen jedna píseň Beatles, kterou mám ráda – Utíkej, jestli chceš žít,“ přisadila si jedna z jeho sester. Vzhledem k tomu, čemu měla kapela následující den čelit, to znělo až prorocky.

Hněv Filipínců

Ráno po odehrání dalšího koncertu na hotelu Angličané zjistili, že veškerá policejní ochrana byla odvolána. Hotelový personál jim rovněž odmítl asistovat při odjezdu. Brouci tak na letiště jeli taxíkem a svá zavazadla si nesli sami. To nejhorší ale přišlo při příjezdu na letiště, kde už na ně čekal rozzuřený dav. „Beatles! Shořte v pekle!“ skandoval. Každý z členů kapely vyfasoval nějaký ten žďuchanec.

Zpátky s bombou

Manažer Epstein údajně dostal kopanec do rozkroku a byl úřady přinucen vrátit peníze, které kapela v Manile vydělala. Cestovního manažera Mala Evanse (†40) Filipínci zkopali a nechtěli pustit na palubu. Když letoun nakonec se všemi členy a personálem vzlétl, kytarista George Harrison (†58) se naklonil k mluvčímu Beatles Tonymu Barrowovi († 80) a prohodil: „Tam bych se vrátil, jen abych na ně shodil bombu.“

Nakonec přítel Beatles?

V roce 2021 byl Bongbong Marcos filipínskou edicí časopisu Esquire tázan, kdo je jeho hudebním idolem. „Rolling Stones,“ odpověděl. „Mick Jagger. A taky, Beatles. Všichni,“ dodal s tím, že nakonec se spřátelil se všemi členy...



Přečtěte si
Jozef Baumgartner
15. 3. 2024 • 09:15

Čakám kedy bude návšteva z Barmy. Podla debaty u Xavera , česi majú dobré vťahy. Už im poslel cez svpje konto miliardy

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.