Po odebrání diplomatického statusu... Vyvlastní stát ruský majetek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Po odebrání diplomatického statusu... Vyvlastní stát ruský majetek?

Ministr zahraničí Jan Lipavský.
Ministr zahraničí Jan Lipavský. (Foto Aha! – R. Matějková, J. Poláček, A. Malachovský, Reuters, Profimedia.cz)

Jen v samotném hlavním městě České republiky vlastní Ruská federace kolem čtyř desítek budov – vily, bytovky, kanceláře a také rozsáhlý areál školy. Už loni vláda rozhodla, že majetek zmrazí a ruským diplomatům zůstanou k užívání jen čtyři objekty. Teď se rodí zákon, na jehož základě by zbývající majetek mohl český stát vyvlastnit!

Vedle nemovitostí v Praze – převážně v lukrativních vilových čtvrtích v Praze 6 – patří Rusům také budovy generálních konzulátů v Karlových Varech a v Brně a dále rekreační objekty. Jak vůbec Rusové k fantastickému majetku u nás přišli? Něco »spískal« prezident Edvard Beneš (1884 – 1948), jenž na základě dekretů přiklepl Sovětům jako vděk za osvobození několik budov v čele se současnou ambasádou.

Například pozemek u ambasády, kde dnes stojí pět bytovek, si ale Sověti sami uzurpovali po invazi v roce 1968. A na jejich další požadavky jim tehdejší československá normalizační vláda nebyla schopna říct »ne«. Ani 30 let po revoluci nedokázaly české úřady rozsáhlý ruský majetek zredukovat. Jen pro představu: Praha v Moskvě užívá objekt ambasády a také obří komplex v centru města, Český dům – jeho provoz byl ale po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 přerušen.

Rusko nezmiňují

Řešení vleklých patálií s přebujelým majetkem Rusů u nás by mohl přinést chystaný zákon, pod nímž je podepsán poslanec TOP 09 a bývalý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (39). Navrhl obecný zákon o vyvlastnění, který přitom Rusko výslovně nezmiňuje. „Pravomoc rozhodnout o tom, proti kterému státu by byla ustanovení tohoto zákona použita, je vyhrazena vládě na základě situace, která bude v daný moment existovat – to, že jde teď o Rusko, neznamená, že příště nepůjde o jiný stát,“ vysvětlil Kolář Aha!.

Kolář má plán, jak na Rusy.

Jak ale chystaný zákon aplikovat na Rusko? První krok již učinilo ministerstvo zahraničí, které většině nemovitostí užívaných Rusy odebralo diplomatický status. Ten ponechalo jen čtyřem objektům – ambasádě, rezidenci velvyslance, rezidenci jeho zástupce a budově obchodního zastoupení. „Tyto nemovitosti jsou nadále nedotknutelné. Všechny ostatní mohou být předmětem řízení podle navrhovaného zákona,“ dodává Kolář. 

Vyvlastnit, neplatit

»Lex Kolář« zároveň počítá s tím, že vyvlastnění by bylo za náhradu – s tím má však podle kuloárních informací česká diplomacie problém. Nechce totiž sponzorovat válku Vladimira Putina (71). O jaké potenciální sumě se bavíme? To Kolář neví, a ani to prý není podstatné. „Rusko žádnou sumu, kterou by vláda případně stanovila, vůbec nemusí dostat. A samozřejmě by ani dostat nemělo,“ říká Kolář a doplňuje: „Důležité pak totiž bude, aby stát ještě před samotným vyvlastněním provedl několik souvisejících kroků, jako je například zařazení vlastníka daných nemovitostí na sankční seznam tak, aby mu daná náhrada nemohla být skutečně vyplacena – byla by zmrazena. To je snadné, proveditelné, legální.“

Jak se na to tváří české ministerstvo zahraničních věcí (MZV)? „Pan ministr se s panem poslancem sejde v následujících týdnech. Věc nyní studují právníci MZV,“ napsal Aha! mluvčí rezortu Daniel Drake.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.