Kyjevský starosta Kličko: Zelenskyj ztrácí zastání? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kyjevský starosta Kličko: Zelenskyj ztrácí zastání?

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Foto ara)

Největší zbraní Ukrajinskou ve válce s ruskými agresory byla dosud národní hrdost, jejich jednota a podpora ze světa. Jenže přinejmenším morál po 650 vyčerpávajících a krvavých bojů, zdá se, uvadá a podpora prezidenta Volodymyra Zelenského (45) v jeho zemi neustále klesá...

Válka ukrajinský lid zjevně vyčerpává více, než si prezident připouští. „Můžeme euforicky lhát svým lidem a partnerům, ale nelze to dělat věčně,“ popisuje svůj pohled na věc kyjevský starosta Vitalij Kličko (52). Upřímný rozhovor o situaci na Ukrajině poskytl bývalý boxer švýcarskému zpravodajskému webu 20 Minuten. Reagoval v něm především na spor prezidenta s vrchním generálem ukrajinské armády Valerijem Zalužným (50), který uvedl, že válka s Rusy dospěla do slepé uličky, obě strany jsou zakopané ve svých pozicích a fronta se nehýbe. A to se Zelenskému, byť i sám pro AP připustil, že protiofezíva nepřinesla očekávané výsledky, nelíbilo. „Generál řekl pravdu. Lidé někdy pravdu špatně snášejí, já za ním ale stojím,“ řekl nyní Vitalij Kličko. „Lidé potřebují znát odpověď na řadu otázek, upřímnou odpověď. Prezident čelí hodně vysokým očekáváním a doplácí na chyby, které v minulosti udělal. Po válce za své chyby zaplatíme všichni,“ dodal.

Kličko prezidentem?

Díky jeho velkému vlivu se šušká, že by v dalším období mohl kyjevský starosta Zelenského v úřadu vystřídat. „Teď na to určitě není prostor, prezident je důležitá osobnost a my ho budeme do konce války podporovat,“ popírá Kličko jakékoliv mocenské plány. „Je hloupé vést politické zákopové války v zemi, která bojuje o svou existenci a suverenitu,“ stojí si za svým. Jedním dechem ale připojuje: „Na konci války se každý politik bude zodpovídat za své úspěchy a neúspěchy.“ 

Kličko: Doktor železná pěst

Vitalij, starší z bratrů Kličkových, úspěšných ukrajinských boxerů, prožil část dětství v Československu. V roce 2012 zahodil rukavice na hřebík a vydal se na cestu politika. Celou svou kariéru vystupuje ostře proti Rusku, v roce 2014 byl zvolen starostou Kyjeva.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.