Zemřela V. Schiffová (†97), jedna z posledních přeživší holokaustu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřela V. Schiffová (†97), jedna z posledních přeživší holokaustu

Raně poválečná fotografie Věry Schiffové.
Raně poválečná fotografie Věry Schiffové. ( Foto Facebook/Jiří Klůc, Památník Terezín, ara)

Navždy nás ve středu opustila pamětnice hrůz druhé světové války Věra Schiffová (†97), jedna z posledních, kdo přežili holokaust. V jeho pekle ztratila celou rodinu, vyvázla zázrakem. Všem životním strastem navzdory zůstávala optimistkou.

Na svět přišla 17. května 1926 v Praze do dobře situované židovské rodiny Katzových. Tatínek Siegfried za první republiky vykonával vysoký post na ministerstvu financí a maminka Elsa v domácnosti pečovala o Věru i její o dva roky starší sestru Evu. Idylický život v Praze nemilosrdně utla od března 1939 nacistická okupace.

Jediné na Moravě: V Brně vznikne unikátní Dokumentační centrum holokaustu a uctí oběti nacismu

Video se připravuje ...

„Neustále se zhoršovala protižidovská opatření. Její otec přišel o práci, obě dcery nemohly chodit do školy. Rodinu nakonec 12. května 1942 deportovali do Terezína,“ uvedl historik Jiří Klůc. V dubnu 1944 přišla Věra o sestru a nedlouho nato i o rodiče. „Šperky, které se jim dařilo schovat zašité v oblečení, vyměnili za léky pro Evu. Bohužel nezabraly. Oba rodiče odchod staršího dítěte natolik zdrtil, že ji brzo na věčnost následovali také,“ dodal historik s tím, že otec Siegfried zemřel o pouhé dva týdny později a v srpnu 1944 zemřela i maminka Elsa.

Věra se stala sirotkem. Štěstím bylo, že díky pomocné práci v lágrové nemocnici se vyhnula transportu do vyhlazovácího tábora a dočkala se osvobození 8. května 1945 na konci války.

Lenka Veselá k pamětní desce na rodném domě Tomáše Graumanna

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.