Změny v povinném ručení: Platit se má i za koloběžky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Změny v povinném ručení: Platit se má i za koloběžky!

Povinné ručení by se mohlo vztahovat i na elektrické koloběžky...
Povinné ručení by se mohlo vztahovat i na elektrické koloběžky... (Foto: J. Koťátko, Profimedia.cz)

Elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry, golfová vozítka nebo třeba zahradní traktory. I za tato vozidla se zřejmě bude muset během příštího roku platit povinné ručení. Změnu včera schválili poslanci. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Podle návrhu, který prošel Sněmovnou, by se okruh pojištěných vozidel měl rozšířit o všechna motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu a o motorová vozidla s konstrukční rychlostí nad 14 kilometrů za hodinu, která váží víc než 25 kilogramů. Novela má za cíl nově definovat, co je to vlastně motorové vozidlo. Má jít o stroj, kde je motor hlavním zdrojem pohybu.

Elektrokola vyváznou

Povinnost se tak třeba nebude vztahovat na elektrokola, protože jejich primárním zdrojem energie je šlapání. Půjde ale třeba o elektronické koloběžky, segwaye, pomalejší elektrické motorky, nebo sněžné skútry. Původně bylo zamýšleno zahrnout i zahradní traktory - ty nakonec dostanou výjimku, ale pouze v případě, že se pohybují na soukromém pozemku. V momentě, kdy vyjedou mimo něj na silnici, stávají se vozidlem a musí mít pojištění. Zákon včera prošel hlasováním v dolní komoře, teď se ho ujmou senátoři. Pokud ho schválí i oni, zbývá už jen podpis prezidenta Petra Pavla (62). Účinnosti by nabyl po dvou měsících po uvedení do sbírky zákonů.

Bez pojistky zákaz

Vláda se změnami snaží zajistit, aby při případných zraněních či škodách způsobenými těmito vozidly bylo možné poškozeného odškodnit. Pokud policista při kontrole vozidla podléhajícího povinnému pojištění zjistí, že ho nemá, bude mít právo přikázat řidiči, aby ho odstavil. Podle ministerstva financí nový zákon zároveň přenáší povinnost sjednat pojištění z vlastníka vozu na jeho skutečného provozovatele. Tato povinnost bude platit i u dočasně vypůjčených vozidel – to např. znamená i u sdílených koloběžek.

Konec zelené karty

Návrh rovněž ruší takzvanou zelenou kartu pro prokazování zaplaceného povinného ručení na území Česka. Karta totiž podle důvodové zprávy už ztrácí význam, a to vzhledem k digitalizaci kontrol pojištění. Nově bude zelená karta sloužit jen jako mezinárodní doklad o zaplacení pojištění, pokud řidiči vyjedou do zahraničí.

Co ještě poslanci schválili?

Poslanci na včerejším jednání rovněž do horní komory poslali zákon přezdívaný „lex Ukrajina“, který se zabývá dočasnou ochranou ukrajinských uprchlíků v Česku. Ta jim umožňuje přístup k zdravotnímu pojištění, k vzdělání nebo na pracovní trh. Běženci si podle zákona budou moci prodloužit ochranu o další rok - do března 2025. Sněmovna si také odhlasovala novelu, která by měla umožnit vznik energetických komunit a sdílení místně vyrobené elektřiny prostřednictvím distribuční sítě. Také by mohla umožnit přenos vlastní vyrobené elektřiny mezi domácnostmi - např. z chalupy do bytu.

Přečtěte si
horstfuxteleshop
2. 12. 2023 • 11:56

Dobrý příspěvek k elektrizaci a ekologii v dopravě, ještěže u nás na vesnicích nic takového platit nebudeme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.