Jak zjistit bonusy za beznehodovost u povinného ručení? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak zjistit bonusy za beznehodovost u povinného ručení?

 (Depositphotos.com)

Jezdíte zodpovědně a o autonehodách slýcháte maximálně z televizních zpráv? V tom případě se můžete dočkat zajímavé slevy na povinném ručení. Pojišťovny si totiž opatrných klientů cení a rády je odměňují. Pokud tedy patříte mezi řidiče, kteří ještě nikdy nebourali, nebo jen minimálně, zjistěte, jak z vaší výhodné situace vytěžit co nejvíc.

O tom, že můžete mít levnější povinné ručení za beznehodovost, už asi víte. Jaká pravidla se k tomuto cenovému zvýhodnění vztahují? Mnozí lidé jsou bezradní nad kolonkou s bonusem. Poradíme vám, jak formulář správně vyplnit a jak zjistit bonus u povinného ručení.

Co to vlastně bonus je a jak ho zjistit

Co to vlastně bonus je? Jedná se o číslo, které je vyjádřeno počtem měsíců, po které jste platili povinné ručení, ale neměli jste žádnou autonehodu. Toto číslo můžete zjistit dvěma způsoby. Bonus můžete zadat ručně. Pokud máte skvělou paměť a víte, že povinné ručení platíte například přesně devět let a za tu dobu jste neměli jedinou nehodu, jednoduše zadáte číslo 108 – je to devět let násobeno dvanácti měsíci.

Druhý způsob je, že si bonus necháte automaticky vypočítat. Tato varianta je mnohem využívanější, protože ne každý si pamatuje, kolik měsíců přesně jezdí nebo jak dlouhá doba uběhla od jeho poslední autonehody. Naštěstí pro tenhle případ existuje databáze České kanceláře pojistitelů, kde je váš bonus zaznamenán. K této databázi nemají přístup běžní uživatelé, ale jen pojišťovny a cenové srovnávače, jako je např. Porovnej24.cz. Pokud tedy zadáte do cenového srovnání svoje údaje, automatický formulář vám ho pomůže zjistit.

Postup krok za krokem

Klikněte na porovnání cen povinného ručení, následně vyplňte formulář s vašimi údaji a na druhé stránce formuláře objevíte možnost zjištění bonusu. Stačí k tomu zadat vaše křestní jméno a rodné číslo a výše bonusu se vám zobrazí.

Bonus povinného ručení po nehodě

Ne každému se poštěstí jezdit celý život bez nehod. Co když jste už někdy bourali – znamená to, že o bonus přijdete? Ne tak docela. Za každou nehodu vám pojišťovna odečte určitý počet měsíců, většinou v rozsahu dvacet čtyři až třicet šest měsíců, tento počet má každá pojišťovna stanovený jinak. Tudíž pokud jste jezdili například devět let a za tu dobu jste měli jednu autonehodu, od vašeho počtu měsíců se vám odečte zmíněných dvacet čtyři až třicet šest měsíců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.