Víte, jak správně vybrat invalidní vozík? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Víte, jak správně vybrat invalidní vozík?

 (vozikyprozivot.cz)

Doufali jste, že vám invalidní vozík přidělí pojišťovna, ale ta žádost zamítla? Nesmutněte a vyberte si vozík sami. Sice vás to bude něco stát, na druhou stranu budete mít vozík, který vám nikdo nevezme a bude přesně kopírovat vaše potřeby.

Invalidní vozík na pojišťovnu

Každý pojištěnec má za splnění určitých podmínek nárok na invalidní vozík na pojišťovnu jednou za pět let. Kromě odpovídající diagnózy je třeba nechat si od svého ošetřujícího lékaře vyplnit žádost o přidělení vozíčku. Tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny a buď ji vyhoví, nebo zamítne.

Víte, že revizní lékař vám může přidělit úplně jiný vozíček než ten, který váš lékař v žádosti uvedl? Navíc takový vozík nikdy nebude váš, pojišťovna si ho může kdykoli vzít zpět.

Jak vybrat vozík za vlastní peníze?

Když revizní lékař žádost o přidělení vozíku zamítne, určitě pocítíte zklamání a naštvání. Vozík potřebujete, už vás nebaví být závislí na pomoci druhých. Jediné řešení je pořídit si vozíček za vlastní peníze. A i když se vám do toho asi moc nechce, vězte, že to je nejlepší řešení.

+        Vyberete si invalidní vozíček přesně podle svých představ.

+        Bude váš, nikdo vám ho nevezme.

+        Než si ho koupíte, můžete si ho vyzkoušet.

Krok první: Popřemýšlejte, zda si vystačíte s mechanickým vozíkem, nebo zainvestujete do pohodlnějšího elektrického vozíku

Prvním krokem při výběru vozíku je volba mezi mechanickým invalidním vozíkem a tím elektrickým. V čem se liší?

Mechanický vozíček bývá často první volbou. Snadno se ovládá, je přenosný a často i skládací, takže ho klidně dáte do kufru auta. Jeho výhodou jsou také bezdušová bezúdržbová kola. Elektrické invalidní vozíky se pyšní lepší výbavou, mají výškově a úhlově nastavitelné opěrky nohou, sklopná sedadla, skladovací koše apod.

Krok druhý: Jaké parametry jsou při výběru vozíku důležité?

  • Mezi hlavní parametry patří třeba nosnost vozíku a jeho hmotnost. Nosnost vybírejte s ohledem na uživatele vozíku, hmotnost zase ovlivní ovladatelnost. Čím těžší vozík je, tím hůř se s ním manipuluje.
  • Podle toho, kde budete vozík používat si vyberte kola. Plná bezúdržbová oceníte v interiéru, pneumatická zase v terénu.
  • Zaměřte se i na rozměry sedáku. Ten vás nesmí nijak omezovat. Šířku volte tak, aby mezi kyčlí a postranicí zůstal prostor 1 až 2 centimetry, co se hloubky sedu týče, mezi okrajem sedačky a podkolenní jamkou má být asi 5 centimetrový prostor.

Víte, že ideální je, když si vozíček zkusíte? Pohodlí ovlivní taky nastavení těžiště, výška opěrky zad nebo úhel sedu.

Krok třetí: Co byste u vozíku ještě využili?

Kdo plánuje cestovat, ten možná ocení rychlospojku, díky které rychle sundáte kola a vozík složíte do kufru auta. Někoho jiného potěší skladovací koše apod. Vozík se stane vaším společníkem, proto ho vybírejte s ohledem na své individuální potřeby.

Náš tip na závěr: Máte sice sníženou schopnost pohybu, ale přesto jste aktivní a chcete si dopřát ještě větší volnost a samostatnost? Pouvažujte nad elektrickým invalidním skútrem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.