Zdravá strava, která vás finančně nepoloží – jak zhubnout levně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdravá strava, která vás finančně nepoloží – jak zhubnout levně?

 (Pixabay.com)

Hubnutí a zdravou stravu má řada lidi spojenou s vysokými náklady. Při správném přístupu se ale brzy ukáže, že to není pravda. V dnešním článku zjistíte, jak za zdravé potraviny můžete ušetřit.

Co to ale zdravé stravování je? Obecně se tak označuje strava, která podporuje optimální fungování celého těla, minimalizuje rizika vzniku nádorových a kardiovaskulárních onemocnění a dodává tělu dostatečné množství živin.

Zdravé potraviny

Při nákupu zdravých potravin se zaměřte na jejich složení. Na internetu najdete celou řadu zaručených tipů, jaké značky sýrů, masa a dalších potravin jsou nejlepší. Dejte ale na intuici a vlastní rozum. Hlídejte si zejména příjem tří základních makroživin – bílkovin, sacharidů a tuků.

Bílkoviny pomáhají tělu růst

Bílkoviny v těle zajišťují růst, obnovu buněk a tvorbu svalů. Také jsou zodpovědné za produkci hormonů a protilátek, čímž ovlivňují imunitní systém. Doporučená dávka je 0,8 až 1 g na 1 kg váhy – 70kg člověk by tak měl denně sníst 70 g bílkovin.

Dosáhnout této hodnoty ale není lehké. Porce kuřecích prsou (100 g) obsahuje pouze 20 g bílkovin. Stejně tak je na tom i vepřová kýta, hrách a fazole. Oblíbený sýr cottage je na tom dokonce ještě hůř a ve 100 g obsahuje pouze 11 g bílkovin.

Příjem energie zajistí sacharidy

Cukry někteří výživoví poradci proklínají a jiní je naopak vyzdvihují do nebe. Cukrů je ale několik druhů, z nichž některé jsou tělu prospěšné a jiné mu naopak škodí.

Při zdravém stravování se vyhněte volným cukrům. Ty jsou obsaženy ve slazených limonádách a šťávách. Do potravin se dodávají za účelem doslazování a tělu nejsou nijak prospěšné.

Lépe na tom jsou složené sacharidy, které při malém množství tělu neškodí. Najdete je v bílém pečivu a potravinách obsahujících škrob, tedy například bramborách.

Denní dávka sacharidů se odvíjí od fyzické aktivity jedince, jelikož jsou přirozeným zdrojem energie. Ovesné vločky obsahují 60 g sacharidů ve 100 g, celozrnný chléb 35 g a brambory 18 až 20 g sacharidů na 100 g.

Hledejte zdravé tuky

V případě tuků hraje hlavní roli především jejich kvalita. Tuky patří také ke zdrojům energie. Objem tuků v jídelníčku by měl tvořit zhruba 30 % energetického příjmu, zbytek doplňte sacharidy.

Velké procento zdravých tuků obsahují ořechy. Ve 100 g mandlí jich najdete 50 g, v případě vlašských ořechů dokonce 65 g. Vejce a bílý jogurt naopak obsahují malé množství – jedno vejce má 6 g a bílý jogurt dokonce jen 3,5 g na 100 g.

Za zdravé potraviny si připlatíte

Už víte, co nakupovat. Kolik to ale stojí? Zdravou stravu považujeme za dražší. Má to ovšem svoje opodstatnění. Výrobci používají kvalitnější základní suroviny a méně agresivní výrobní postupy.

Nezapomínejte ovšem na to, že i zdravé potraviny existují v různé kvalitě. Podezřele levný olivový olej může obsahovat karcinogenní pesticidy, které jsou nejlevnějším způsobem hubení parazitů na olivových plantážích.

My jsme pro vás připravili ceny deseti nejběžnějších zdravých potravin. Vycházíme vždy z průměru v cen v řetězcích, které snadno zjistíte na internetu. Kolik vás tedy bude zdravý život stát?

Jak ušetřit za zdravou stravu?

I při relativně vysokých cenách zdravých potravin máte možnost ušetřit. Stačí počítat, použít selský rozum a řídit se našimi radami.

Plánujte si jídelníček a pište nákupní lístky

Nechoďte do obchodu bez předem stanoveného plánu. Díky tomu se vyhnete impulzivnímu nákupu dražších potravin. Naplánujte si jídelníček, podle něj vytvořte nákupní lístek a tím se striktně řiďte.

Nakupujte ve slevách

Při psaní nákupních lístků navštivte portály upozorňující na slevy v obchodních řetězcích. Pomůžou vám například Kimbino letáky, které shromažďují ty nejzajímavější slevové akce ve známých obchodních domech.

Sezónní věci jsou základ

Dokonce i Maruška věděla, že shánět jahody v prosinci je nesmysl. Řiďte se známou pohádkou a nakupujte věci, které se právě sklízejí a mají svou sezónu. Díky tomu ušetříte nemalé částky za předražené potraviny.

Nakupovat zdravé a levné potraviny není žádná věda. S našimi radami měsíčně ušetříte třeba i tisíce korun a přitom budete žít zdravým životním stylem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.