SMRT VE 100 LETECH! Lhal tak přirozeně, jako dýchal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

SMRT VE 100 LETECH! Lhal tak přirozeně, jako dýchal

Henry Kissinger
Henry Kissinger (Bílý dům)

Mnozí ho obdivovali, a mnozí mu nemohli přijít na jméno. Ve věku 100 let zemřel diplomat, politolog a věčný bojovník proti komunismu Henry Kissinger, bývalý ministr zahraničí a bezpečnostní poradce několika amerických prezidentů.

Jedná se bezpochyby o jednu z nejkontroverznějších postav novodobé americké historie i světové politiky. „Moc vadí tomu, kdo ji nemá,“ říkával Kissinger. A on rozhodně moc měl! Kromě velkého vlivu na přední osobnosti USA byl také známý svým ohýbáním skutečností dle svého rozmaru, říkalo se o něm, že lhal tak přirozeně, jako dýchal! Jeho umění »kyvadlové diplomacie« ho dovedlo až k Nobelově ceně za mír za ukončení války ve Vietnamu, což jen potvrdilo jeho životní filozofii, že účel světí prostředky. Kromě velkého úsilí o mír jde totiž na jeho zodpovědnost také masivní bombardování právě Vietnamu a sousední Kambodži, které si vyžádalo život 150 tisíců lidí a trvalou rudou vládu v zemi.

I celoživotní zarytý odpor ke komunismu dokázal vykompnezovat nezměrným pragmatismem. Zasadil se tak o zlepšení diplomatických vztahů mezi Američanů a Sovětů, stejně jako o ty s Čínou a na druhou stranu doporučil Americe masivně zbrojit. V posledních letech zase dost lavíroval ve věci rusko-ukrajinské války. Po prvotním doporučení, aby Ukrajina odevzdala Krym, otočil a podpořil ukrajinskou snahu o vstup do NATO a obranu proti ruskému agresorovi. Odešel nejspíš přirozenou smrtí, pohřben bude při soukromém rodinném obřadu. Veřejné rozloučení se uskuteční později v New Yorku.

ŘEKLI O NĚM

„Jako kluk z židovské rodiny prchl před nacisty, aby pak proti nim bojoval v americké armádě. Dlouho jsem ho obdivoval, Amerika ztratila jeden ze svých nejspolehlivějších a nejosobitějších hlasů.“ George W. Bush, exprezident USA

„Odešel moudrý a prozíravý státník.“ Vladimir Putin, ruský prezident

„ Válečný zločinec milovaný vládnoucí třídou konečně zemřel.“ Časopis Rolling Stone

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.