Neshody ve vládní koalici! Kvůli otevírací době o státních svátcích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Neshody ve vládní koalici! Kvůli otevírací době o státních svátcích

Ministr zemědělství Výborný odmítá zrušení zavírání velkých obchodů ve vybrané svátky
Ministr zemědělství Výborný odmítá zrušení zavírání velkých obchodů ve vybrané svátky (Archiv Blesku)

Jednou otevřeno, podruhé zavřeno a kdo se v tom má vyznat? Tak teď vypadá situace ohledně prodejní doby obchodů o svátcích. Dva poslanci z ODS teď chtějí pravidla sjednotit a včera o tom byla řeč i na vládě. Jenže téma štěpí vládní koalici.

Současný stav platí od roku 2016. Teď zákonodárci Pavel Staněk (50, ODS) a Jan Bureš (50, ODS) chtějí zákon zrušit. A ideálně docílit toho, aby mohly mít obchody o svátcích otevřeno. Jedním dechem ale předkladatelé dodávají, že než současný chaos, bylo by lepší, aby měli obchodníci o svátcích zavřeno. Jenže na tom, jak současný stav napravit a zpřehlednit, se vládní představitelé neshodnou.

ODS s TOP 09...

Předseda vlády Petr Fiala (59, ODS) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére, řekl, že na základě svých zkušeností není příznivcem regulací. „Má to být na vztahu mezi těmi, kteří si chtějí něco koupit, a těmi, kteří jim chtějí něco prodat,“ řekl. Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09) se také staví na stranu předkladatelů, aby měly obchody otevřeno. „Já si myslím, že to je rozumný návrh. Logika otevření obchodů je zvláštní, člověk se v tom obtížně vyznává,“ uvedl.

V regálech obchodů jsou čokolády různé kvality

...proti KDU-ČSL...

Proti se ale staví lidovci. „Jsem jednoznačně proti. Ten návrh považuji za zbytný, ba dokonce pro lidi škodlivý, navíc nebyl koaličně projednán. Je to výstřel do tmy,“ řekl Aha! ministr zemědělství Marek Výborný (47, KDU-ČSL) a podotkl, že nikdy nezaznamenal negativní ohlasy k zákonu od zákazníků ani zaměstnanců. „Pokud ti navrhovatelé argumentují chaosem, tak nevidím problém přijít s pozměňovacím návrhem, který by to sjednotil (zavření obchodů – pozn. red.) na všechny státní svátky,“ dodal s tím, že jde jen o obchody nad 200 metrů čtverečních. Otevřeny zůstávají malé obchody, lékárny a benzinky.

...a odborářům

A stejný názor mají i odbory. „Sváteční dny jsou ty jediné, kdy si zaměstnanci v obchodě mohou být jistí, že budou mít volno,“ vysvětlil médiím tento postoj Martin Svojš, asistent komunikace Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb. Vláda ke změně otevírací doby obchodů o státních svátcích nakonec zaujala neutrální stanovisko.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.