Valorizace důchodů: Přidáno! A co dál? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Valorizace důchodů: Přidáno! A co dál?

Českým důchodcům nebylo valorizací ublíženo.
Českým důchodcům nebylo valorizací ublíženo.  (Foto Aha! – J. Poláček, T. Tran, J. Nováček, ČTK/P.Uhlíř, Profimedia.cz)

Ústavní soud (ÚS) včera rozhodl ve věci snížení valorizace penzí v minulém roce. Podle soudu nedošlo k porušení ústavního pořádku. Snížení loni schválila vláda kvůli vysoké inflaci. Návrh k soudu podala opozice. Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (59, ANO) se domnívala, že kabinet porušil legitimní očekávání důchodců.

„Hanba!“ ozvalo se v sále krátce poté kdy předseda Josef Baxa (64) oznámil rozhodnutí. Podle soudu nedošlo k tzv. retroaktivitě, protože vláda jednala okamžitě, když vyšla čísla o zdražování. A také o dost dřív, než k valorizaci došlo. Tedy před prvním červencem. „Kdyby nejednala s dostatečným předstihem, k porušení očekávání by skutečně došlo,“ zaznělo v odůvodnění.

Udrží systém

Pro zrušení by bývalo muselo hlasovat alespoň devět z 15 soudců, byli však pouze tři. Důchodci si tak skokově nepolepší. Kdyby totiž býval soud rozhodl v neprospěch vlády, stát by pravděpodobně musel důchodcům penze do výše původní valorizace doplatit. Vyhlášení rozsudku se za vládu účastnili ministři práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (59, ODS). „Rozhodnutí je důležité pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity,“ uvedl premiér Petr Fiala (59, ODS).

Diskuse 67 hodin

ÚS se vypořádal i s námitkami opozice, že se kvůli zkrácenému jednání ve stavu legislativní nouze nemohla dostatečně vyjádřit. „Opozice musí mít k dispozici práva vykonávat kontrolu nad parlamentní většinou,“ řekl současný soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček (54). Zmíněné možnosti však podle něj dostala, protože diskuse trvala dlouhých 67 hodin a mluvila během ní prakticky pouze opozice. Zmíněn byl například Tomio Okamura (51, SPD), který řečnil více než 8 hodin a přímo se hlásil k tomu, že jde o obstrukci. Navrhovatelku Schillerovou zastoupil advokát. „Pokud vyhrajeme parlamentní volby v roce 2025, tak podrobíme celý tento systém důkladné revizi,“ řekla ale ještě před rozsudkem novinářům.

Hrozila škoda

Stav legislativní nouze lze pouze soudu vyhlásit za mimořádných okolností, mimo jiné pokud hrozí značná hospodářská škoda. ÚS se s vládou souhlasí, že ta opravdu hrozila. To kritizoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula (56): „Soud dal přednost snižování deficitu před ochranou důchodců.“

Průměrně 20 694 korun

Valorizace penzí neboli zvýšení důchodů je standardně vypočítána podle inflace, tedy míry zdražování a růstu průměrné mzdy. V případě inflace nad 5 % se penze důchodcům nezvedají pouze 1. 1., ale navíc i 1. 7. Loni ale byla vysoká rekordně a důchody tak měly růst v průměru o 1770 korun. Vláda z navýšení průměrného důchodu ubrala 1010 korun. Důchody byly valorizovány opět řádně k prvnímu lednu letošního roku. Průměrný dosáhl 20 694 korun, což je o 360 korun více než loni.

Další reakce politiků

Exposlanec Miroslav Kalousek (63): „Někteří penzisté se asi budou zlobit, ale ona je to dobrá zpráva i pro ně. Udržitelnost systému je důležitá úplně pro všechny.“ Ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) : „Je důležité, že vláda mohla využit stav legislativní nouze a zkrácené řízení. Byl tu dostatečný prostor pro vyjádření opozice.“ Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (69): „Slibuju, že až se vrátíme do vlády, budou pro nás lidi, kteří naši zemi vybudovali, zase prioritou.“ Šéf Tomio Okamura (51, SPD): „I na základě normálního selského rozumu je zřejmé, že byla porušena zásada legitimního očekávání. Není to lidsky správný rozsudek.“

Vyšší pro disidenty

Senátem včera prošel také návrh na vyrovnání nízkých důchodů některých odpůrců minulého režimu. Ti často z důvodu perzekuce nemohli studovat nebo pracovat v odpovídajícím zaměstnání, což se dnes stále odráží v jejich penzích. Teď budou brát penzi průměrnou. Jde o několik stovek lidí. O návrhu teď rozhodne prezident.

Přečtěte si
hejhej
26. 1. 2024 • 21:21

stoura:
Slepenec ignorovat při všech volbách, pokud se zase někde nedostanou opět podvodem.

lukim
26. 1. 2024 • 05:07

Na tohle bylo zaděláno cinkáním klíči v 89!

Hana Bernátová
25. 1. 2024 • 14:49

Šetří se jenom na obyčejných obcanech. Ti co mají velké platy ti mají pořád málo, protože chtějí žít na úrovni. Rozumím šetření, ale pro fsechny občany.O naších soudech si myslím své. Zákony pro každého platí jinak a ženy, které nemají děti musí skoro celý život pracovat a nakonec si měly na důchod nešetřit.

hejhej
25. 1. 2024 • 14:07

Tato odporná vláda dělá všechno proti důchodcům, rozeštvává společnost. Na valorizaci důchodu nejsou peníze, ale na navýšení už tak nehorázných platů pro politiky jsou,pro navýšení 3 ministerstev, politické náměstky a další zbytečnou administrativu této vlády, pro zbytečný senát, pro nový nábytek na hrad,pro valozizaci církevních restitucí, pro nemakačenka, pro cizince a na vyzbrojování Ukrajiny atd. Hnusná, odporná tato vláda!!!!

stoura
25. 1. 2024 • 13:38

To nelze vysvětlit, jedině vzít klacek a hnát a hnát ty hajzly!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.