Dopis od ministra slíbil k důchodům 360 korun: Jenže to neplatí pro všechny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Dopis od ministra slíbil k důchodům 360 korun: Jenže to neplatí pro všechny!

Vícepremiér Marian Jurečka
Vícepremiér Marian Jurečka (Foto Blesk - Jiří Koťátko)

Skoro tři miliony českých důchodců dostalo dopis od ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (42, KDU-ČSL). Oznamuje v něm, že se jim navyšuje důchod o 360 korun. Jenomže u 38 tisíc penzistů to neplatí.

„Dostal jsem dopis podepsaný ministrem, že nám navyšuje důchod. Od nového roku prý o 360 korun. Zároveň u něj byl ale přiložen výměr, a tam stojí, že moje penze se zvyšuje jen o 131 korun,“ napsal do redakce Aha! Ivo Prokeš (70) z Brna. Jak dodal, on sám ví, že takto bylo postiženo více lidí, které osobně zná, nejde tedy jen o vzácnou výjimku. „Mě nemrzí, kolik jsem dostal přidáno, Ale dotýká se mě, že ministr dá svůj podpis k něčemu, co není pravda. Proč si nedali práci to nějak jinak naformulovat,“ poukázal Prokeš. Ten pracoval část života v zahraničí, a proto pobírá tzv. dílčí důchod. Část takové penze vyplácí Česko s ohledem na dobu, po jakou dobu zde plátce odváděl pojištění. Další část vyplácí zahraniční země s ohledem na tam placenou délku pojištění.

Pouze zlomek

Dopis, který má na sobě Jurečkův podpis, uvádí, že si od nového roku polepší důchodci o 360 korun měsíčně. O výjimkách se ale nezmiňuje. „Valorizační oznámení je standardně zasíláno všem příjemcům důchodu,“ reagovala na dotaz Aha! mluvčí rezortu práce Kateřina Procházková. „Dopis, na který se ptáte, je pouze doplňkem toho oznámení, cílí na všechny penzisty. Z počtu bezmála tří milionů lidí, kteří ho dostali, má takzvaný dílčí důchod, což je případ čtenáře, který se na vás obrátil, pouze zlomek osob. Jde o zhruba 38 tisíc příjemců,“ upřesnila situaci mluvčí ministerstva. Podle ní kvůli takovým výjimkám není prý technicky možné valorizační dopis upravovat.

Jurečkovo špatné období

Pozice Mariana Jurečky v čele KDU-ČSL se otřásá. Vše odstartovala kauza kolem vánočního večírku v den tragické střelby na filozofické fakultě. Jurečka napřed nedopovídal na dotazy novinářů a jeho další vyjádření pak přinesla více otázek. Ministr sice přiznal, že věc nevyhodnotil dobře a omluvil se, ale i tak z regionů sílí tlak na jeho odchod z pozice šéfa strany. Ve hře je prý i možnost, že by Jurečka složil funkci sám. Jak uvedly včera Seznam Zprávy, na uzavřeném stranickém fóru se do předsedy opřel i bývalý šéf lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek (47). „Ke změně musí dojít nejen kvůli jeho aféře, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany,“ uvedl.

Přečtěte si
stoura
31. 1. 2024 • 05:32

V pekle neskončí, bo 10 Očenášů a vyzpovídání v budce to spraví!!

Jimmi
23. 1. 2024 • 13:48

Jurečka je vypasené prase a zm*d! Jeho fotku nerad vidím, je mi na blití, ale pokud by jeho hlava visela na sloupu veřejného osvětlení u Strakovy akademie (kradou jak straky), bylo by mi to mnohem milejší. A nejen jeho hlava ...... sloupů je tam dost.

majkaros
21. 1. 2024 • 12:09

Další podvod na důchodce,to si z nás Jurečka dělá legraci,nebo co.Také jsme s manželem dostali průvodní dopis,že nám k důchodu přidají 360,-kč,nikde ani zmínka o valorizaci,nebo procentech a dostali jsme každý 273,-kč.Já vím,že někdo nedostal ani to ale jde mi o princip,co je psáno,to je dáno a já i manžel chceme,co Jurečka napsal.Potom se všude píše,že důchodcům zase přidali ale že je opět okradli o tom se nepíše.

stoura
18. 1. 2024 • 06:07

Jurečku konečně kopnout do prde.e , slintal cosi o 360kč a skutek utek!! Sami sobě v tichosti přidali tisíce a třeba já dostal 202korun českých!!! Měli by ti odborníci už konečně táhnout do hajzlu!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.