Podepsaný zákon: Jak to teď bude s penzemi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Podepsaný zákon: Jak to teď bude s penzemi?

Petr Pavel
Petr Pavel (Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria)

Místo září, jak doufala vláda Petra Fialy (59, ODS), začne důchodová novela platit až od 1. října. Normu včera podepsal prezident Petr Pavel (61). Lidem, kteří plánují odejít do předčasné penze ještě za výhodnějších stávajících podmínek, tak dala hlava státu ještě měsíc navíc.

Vládní novelu se nakonec prezident rozhodl nevetovat, jak také zvažoval. Svůj podpis ale připojil až včera, v účinnost tak norma vstoupí od 1. října. Prezident měl dvě výhrady. Norma podle něj upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. „Paradoxně to vede ke konfliktu se základním cílem vlády, tj. dosažení pokroku na poli fiskální konsolidace,“ rýpl si Pavel.

Málo času

Druhá výhrada pak směřovala k úpravě odchodu do předčasného důchodu. Lidé by měli podle představ kabinetu odcházet do důchodu nejdříve tři roky před standardním důchodovým věkem, dnes je lhůta pět let. „V kombinaci s extrémně krátkým (de facto nulovým) rozdílem mezi termínem platnosti a účinnosti novely může tento postup zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k institutu předčasných důchodů,“ zdůvodnil Pavel. Navíc podle něj hrozí riziko, že vládní záměr nevalorizovat procentní výměru u nově přiznaných předčasných důchodů do doby, než penzista dosáhne standardního důchodového věku, může mít na budoucí příjemce negativní dopady. „Zejména pokud by ekonomika opět čelila vyšší inflaci,“ dodal Pavel.

Měsíc navíc

Co tedy rozdíl pouhého jednoho dne pro příjemce penzí mění? „Lidé mohou vstupovat do předčasného důchodu za výhodnějších podmínek, než které budou po tom, až ten zákon bude platit,“ řekl Aha! šéfekonom skupiny CFG Vladimír Pikora. Po účinnosti zákona však musejí lidé počítat s tím, že jim penze budou růst pomalejším tempem, než dosud. Valorizovat se totiž nově mají jen o třetinu růstu reálných mezd namísto dosavadní poloviny.

Od ledna 400 Kč navíc

S podpisem Pavla ale i bez, od ledna příštího roku se penze v průměru zvednou o již dříve avizovaných 400 korun. „Průměrný starobní důchod by měl v lednu přesáhnout 20 700 korun,“ sdělil Aha! Jakub Augusta z ministerstva práce a sociálních věcí.

 Respektujeme... ...ale stojí to miliardy!

Ještě před tím, než prezident připojil pod důchodovou novelu svůj podpis, vládní politici vyvíjeli směrem k Hradu nenápadný nátlak. „Je to rozhodnutí pana prezidenta, které respektuji...“ nechal se slyšet ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL), který hned druhým dechem zpochybnil Pavlovy výhrady k předčasným důchodům. Argument o chybějící přechodné době podle Jurečky nebyl na místě, plán zpřísnit pravidla prý totiž lidé znali. Premiér Fiala zase uvedl, že každý měsíc, po který vláda neplní plán spojený se změnou důchodového systému, stojí miliardy korun. Později po podpisu Fiala Pavlův krok kvitoval. Naopak o zklamání mluvila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (59). „Pokud měl pan prezident skutečně výhrady, očekávala bych, že bude mít odvahu a ten zákon vetuje. Takhle mi jeho postup připomíná chytrou horákyni,“ uvedla. Pavel ovšem Fialově vládě vzkázal: „Zároveň apeluji obecně na respektování lhůty, kterou mi k posuzování zákonných předloh dává Ústava ČR.“

Penze i nový soudce

Vedle podpisu penzijní novely Pavel včera také navrhl Senátu nového kandidáta na Ústavního soudce (ÚS). Tím je Pavel Simon (48), soudce a předseda senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Už dříve hlava státu jmenovala soudci ÚS pět svých nominantů. Senát také akceptoval Pavlova nominanta Roberta Fremra (65), ten se jí ale pod tlakem ohledně své justiční praxe před listopadem 1989 vzdal.

Přečtěte si
hejhej
2. 9. 2023 • 15:52

Penze se sníží, prezident potřebuje předražený nábytek a koberce do budoucího bydliště .

bona Chromík
2. 9. 2023 • 12:48

Nechápu proč někdo kdo pracuje od 18 let a odvádí daně od 18 let musí splňovat stejnou podmínku odchodu do penze jako ten kdo začne odvádět daně až od 25 let věku, zjevná diskriminace těch co studovali dálkově při zaměstnání....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.