Pátek jako svátek: Konsolidační balíček musí počkat, poslanci si protáhnou víkend | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pátek jako svátek: Konsolidační balíček musí počkat, poslanci si protáhnou víkend

Jednání Poslanecké sněmovny o konsolidačním balíčku. (22.9.2023)
Jednání Poslanecké sněmovny o konsolidačním balíčku. (22.9.2023) (Blesk:Renata Matějková)

Vládní úpravy veřejných financí jsou momentálně ve Sněmovně ve třetím čtení. Koalice by o nich ráda jednala každou středu a pátek. Tento týden to ale vyjde jen na dnešek. Zítra je svátek a na pátek si poslanci dali volno.

Do projednávání konsolidačního balíčku zákonodárcům »hodil vidle« čtvrteční svátek Dne české státnosti. Dolní komora Parlamentu totiž nebude v provozu ani v pátek. „Dle dohody předsedů všech poslaneckých klubů bude jednání pokračovat v týdnu od 10. října a tento pátek jednání nebude,“ sdělila Aha! šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (38, TOP 09). Po dnešním projednávání úprav, kterými chce kabinet Petra Fialy (59, ODS) snížit schodek státního rozpočtu v příštích dvou letech o 247 miliard korun, se tak k nim poslanci zpět dostanou až příští měsíc.

„Konsolidační balíček bude projednáván zítra (středa – pozn. red.), ale bude obstruován projevy a určitě opozice zavetuje i možnost projednání po 14. hodině. Následně bude projednáván 11. a 13. října,“ uvedl předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan (50). Poslanci si tak nadělili prodloužený víkend, kdy budou moct načerpat sílu na pokračování sněmovní bitvy.

Povinné ručení i prodej kratomu

Poslanci jednali i včera. Podle návrhu pořadu schůze se měli zabývat například návrhem zákona o rozšíření okruhu vozidel, na které by se mělo vztahovat povinné ručení. Předloha navrhuje, že by ho nově musely mít například motorová golfová vozítka, sněžné skútry či některé elektrické koloběžky. Kromě této úpravy pak také plánovali v prvním čtení projednat návrh na regulaci prodeje kratomu a podobných látek nebo zvýšení postihů za nezvedení léků v lékárnách do evidence. Do uzávěrky vydání nebyl výsledek jednání Sněmovny znám.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.