Jurečka oznámil: Důchodová reforma je hotová | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jurečka oznámil: Důchodová reforma je hotová

Ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL)
Ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) (Blesk:Jakub Poláček)

Hutníci, zedníci nebo lesníci. To jsou některé profese, které budou moci odcházet do důchodu dřív. Díky daňové úlevě si polepší i senioři, kteří budou dál pracovat. Ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) včera představil finální podobu důchodové reformy.

„Důchodová reforma, na kterou zatím nikdo jiný neměl odvahu, má zcela jasné parametry. Návrh zajistí spravedlivé důchody současným seniorům, ale i jejich dětem a vnoučatům,“ řekl Jurečka s tím, že definitivní podobu reformy už poslal na vládu. Její součástí je i okruh profesí, které budou moci do důchodu nastoupit dřív, aniž by jim byl krácen. Určovány budou na základě kategorizace rizik vycházejících ze zákona o ochraně veřejného zdraví. Změna by měla vejít v platnost 1. ledna 2025 (viz Co jsou náročné profese). Na takto rizikových pracovištích je aktuálně asi 119 tisíc lidí.

Odpustí pojistné

Balík změn obsahuje i zvýhodnění pro ty, kdo už v důchodu jsou, ale stále chtějí pracovat. „Chceme zvýšit motivaci lidí, kteří ještě chtějí a mohou pracovat v seniorním věku. Ti mají na trhu práce stále co nabídnout, zejména své bohaté zkušenosti a expertizu,“ konstatoval Jurečka. Návrh předpokládá nahrazení trvalého zvyšování důchodů o malé částky snížením sazby pojistného o 6,5 %. V případě osob samostatně výdělečně činných bude sníženo pojistné také o 6,5 %. Nyní je v Česku kolem 270 tisíc pracujících starobních důchodců. Vláda očekává, že se tímto krokem jejich počty zvýší. 

Až 10 let zpětně

Základním opěrným bodem pro zařazení k náročným profesím bude prokazatelný dopad na lidské zdraví, který není možné kompenzovat určitými pomůckami. Pokud návrh projde, zohlední zpětně práce v náročné profesi v období až 10 let před účinností zákona (tedy od roku 2015). Získat nárok na snížení důchodového věku bude závislé na počtu odpracovaných směn. V praxi by to znamenalo, že lidé by mohli odejít do penze dřív maximálně o 15 měsíců, pokud odpracují 2200 směn. Ti, co mají za sebou 4400 směn, budou mít nárok na dřívější důchod až o 30 měsíců.

Co jsou náročné profese?

Nad rámec již nyní vymezeného okruhu osob budou do takzvaných náročných profesí doplněny:

• Všechny osoby pracující na pracovištích s přítomností rizik kategorie 4 – hutníci, kamnáři, zedníci, svářeči, skláři, dlaždiči, lesníci či seřizovači obráběcích strojů
• Osoby pracující na pracovištích s výskytem vybraných rizik kategorie 3 – celková fyzická zátěž, vibrace, zátěž teplem a zátěž chladem

Přečtěte si
ELLA Průšová
2. 3. 2024 • 18:30

Jurečka zlikvidoval vždy, všechno, co se mu dostalo do rukou a pokračuje v tom! On, který nerozezná kravské lejno od pampelišky, dělal ministra zemědělství! Také to podle toho dopadlo! Zvířata se vybíjela, měla podle něho nějaké ty chřipky a už to vybíjení začíná znovu! Z EU si nárokuje miliony, pro své bratry a vyžírá všude a všechno! A on rozhoduje, jaké budou důchody lidí, kteří pracují celý život!

,

hejhej
2. 3. 2024 • 13:19

Opět paskvil, co vyplodí kterýkoliv ministr této hloupé, nekompetentní vlády. Hlavně, že daňoví poplatníci živí jejich , rovněž neschopné poradce a spousta zbytečných ministrů. Takovou hrůzovládu jako je tato jsme nikdy neměli .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.