Tragédie v pečovatelském domě: Senior (†74) před plameny neutekl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tragédie v pečovatelském domě: Senior (†74) před plameny neutekl

Hořelo ve 3. patře pečovateského domu.
Hořelo ve 3. patře pečovateského domu. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, HZS)

Plameny a hustý dým, vystrašení důchodci, evakuace a především smrt jednoho z nájemníků. Požár pečovatelského domu v České Kamenici skončil tragicky pro seniora (†74). Policie mluví o obecném ohrožení z nedbalosti.

Byl čtvrtek, krátce před osmou večer, když se z bytu ve třetím patře domu s pečovatelskou službou v Lidické ulici začal šířit hustý štiplavý dým a plameny. Nájemníci čtyřposchoďové bytovky museli pryč. „Správce běhal, ať jdeme všichni ven. Asi dvě hodiny jsme museli stát před barákem, byla nám dost zima,“ řekl senior Václav Trejtnar (81), který bydlí v přízemí se svojí ženou. To už ale přijeli hasiči z blízkého okolí a začali plameny likvidovat. „Po vniknutí do hořícího bytu hasiči evakuovali dvě osoby, které se nadýchaly kouře, a předali je do péče záchranné službě. Jedna osoba byla bohužel nalezena bez známek života,“ konstatoval mluvčí hasičů Milan Rudolf. O život přišel důchodce (†74), který měl problémy s chůzí. „Dost kouřil a špatně se pohyboval, tak možná proto když začalo hořet nemohl utéct,“ myslí si nájemníci.

Trestný čin obecného ohrožení

Co přesně se v bytě odehrálo, zjišťuje policie. „Byl povolán služební psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů. Případ si převzala služba kriminální policie a vyšetřování,“ sdělila policejní mluvčí Eliška Kubíčková. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Příčina a okolnosti vzniku požáru jsou předmětem probíhajícího prověřování,“ doplnila Kubíčková.

Evakuace a noc na ubytovně

Během požáru se evakuovalo na 29 lidí, pět z nich se nemělo kam vrátit kvůli zápachu a mokru z hasičských proudnic. Českokamenická radnice jim proto okamžitě nabídla náhradní ubytování. „Tito senioři přečkali noc v naší městské ubytovně,“ upřesnil místostarosta Vojtěch Marek. V pátek dopoledne se pak vrátili zpět. „Spalo se dobře i snídani jsme ráno dostali,“ svěřil se jeden z nich.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.