Obvolala 20 ordinací! Petra Kuncová (62) si zoufá: Kde najdu zubaře? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Obvolala 20 ordinací! Petra Kuncová (62) si zoufá: Kde najdu zubaře?

Petra Kuncová je rok bez zubaře a ráda by to změnila.
Petra Kuncová je rok bez zubaře a ráda by to změnila. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

Údajně pětina obyvatel Česka nemá zubaře. Zoufá si i důchodkyně Petra Kuncová (62) z Bílovic na Uherskohradišťsku. Chtěla by podstoupit alespoň preventivní prohlídku. Nemá šanci.

Paní Petra měla před lety lékařku v místě bydliště, v Bílovicích. „Bolel mě zub, tak jsem k ní šla, ale na dveřích byl odkaz na lékaře v Uherském Brodě. Tam to ale vůbec neznám. Naštěstí mě vzala zubařka ze sousedních Březolup. Chodila jsem k ní pak 10 let, ale loni odešla do důchodu a nikdo to po ní nepřevzal. V Bílovicích mě původní paní doktorka odmítla s tím, že když jsem od ní jednou odešla, tak to má nastavené tak, že mě už nevezme,“ líčila.

Seznam od pojišťovny

Odhodlala se proto jít na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) pro radu. „Paní byla ochotná, dala mi tři archy se seznamem ordinací. Obvolala jsem jich nejméně 20. Všude jsem slyšela: nebereme. Jen dva mi nabídli dentální hygienu za 1300 korun a víc. To nechci. O zuby se starám, mám je všechny, chci mít zase svého zubaře, nebo kdyby mi alespoň někdo udělal preventivní prohlídku,“ konstatovala.

O kohoutkovi a slepičce

Obrátila se i na Českou stomatologickou komoru do Prahy. „Odkázali mě na Zlínský kraj. Tam mi sdělili, že patřím pod Uherské Hradiště a odtud zase do Uherského Brodu. Sestřička mi řekla, pan doktor je v komoře, ale dovolala jsem se do ordinace a neberou. To už jsem psychiky neunesla a začala bulet. To přece není možné. Nevím, co mám už dělat,“ popsala Aha!.

Prezident komory Roman Šmucler: Shánět má pojišťovna

I podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera (54) by se v takovém případě lidé měli obrátit na svou pojišťovnu. „Ta by jim ho měla do určité doby sehnat. Většina pojišťoven to dělá. Nejlépe vědí, kdo je kde nový a může vzít. Některá pracoviště VZP to ale nedělají, například právě ve Zlínském kraji. Úředníci dají seznam, aby si lidé sami obvolávali. Zubaři jsou pak apriori naštvaní,“ uvedl Roman Šmucler a doporučil třeba změnit pojišťovnu. Druhá možnost je podle něj zkusit se dohodnout s bývalou stomatoložkou. „Ať ji požádá, aby si ji zapsala a až se uvolní místo, aby jí dala vědět. Nikdo nevezme pochopitelně hned,“ dodal Šmucler.

Co na to VZP?

O reakci na vyjádření Romana Šmuclera Aha! požádalo i VZP. „Dostupnost stomatologické péče ve Zlínském kraji rozhodně nepatří k problematickým,“ uvedla její mluvčí Viktorie Plívová a klientům doporučila obrátit se na pracovistě či infolinku VZP. „V případě, že se některý z pojištěnců na VZP obrátí, řeší pojišťovna situaci aktivně všemi dostupnými cestami. Konečné rozhodnutí, zda lékař pacienta zaregistruje, je v kompetenci samotného lékaře,“ dodala pouze.

Přečtěte si
Vlaďka Habulinec
14. 2. 2024 • 08:31

Kdyby jenom zubaři. Před lety jsem měla na doporučení doktorky navštívit kardiologa. Celá Plzeň mě odmítla. Výmluvy, plno, neberou.

alusinek
13. 2. 2024 • 17:44

Přesně tak,Šmucler radí blbosti,zubař se lehce nesežene.A co se týká pracovní doby,tady u nás ani jeden ze zubařů nedělá 8 hodin,pátky jen do 12 hodin.A to nemluvím o soukromých zubařích,ti si ceny určují podle svého,to jsme opravdu dopracovali.

Uživatel_5207228
13. 2. 2024 • 15:57

Amo, totéž je v Berouně. Pojišťovna 211 mi nabídla jedině čistě soukromou ordinaci Dentiko s.r.o. Tam mi řekli, že návštěva 4000,- kč + plomba, nebo co bude třeba a dentální hygiemu ještě před návštěvou zubaře. To odmítám,
I kdybych nebyla důchodce. Je to sprosťárna.

hejhej
13. 2. 2024 • 15:42

Je to čím dál horší !!!!! Arogantní Šmucler radí blbě, pojišťovny mají přehled o přijímání pacientů, jen, když jim to zubaři nahlásí. Zubařů, alespoň ve větších městech je dost( kdysi jen polikliniky a některé nemocnice), ale zubaři nezačínájí pracovat v 7.00 hod a nekončí v l5.30, jak to býváválo. Většina nechce a ani nemusí moc pracovat, když si účtují nehorázné ceny.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.