Vládní spor o kandidaturu Miroslava Kalouska: ODS ho nechce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vládní spor o kandidaturu Miroslava Kalouska: ODS ho nechce!

 Kalousek si brousí zuby na Evropský parlament, to si ale nepřeje ODS.
Kalousek si brousí zuby na Evropský parlament, to si ale nepřeje ODS. (Foto Aha! – J. Poláček, K. Kopáč, N. P. Thao)

Rozroste se kandidátka koalice SPOLU do evropských voleb o zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska (62)? Premiér Petr Fiala (59, ODS) se nechal slyšet, že si to nedokáže představit. Proč je exministr pro ODS nepohodlný? A může to znamenat jeho konec ve straně, kterou zakládal?

Spekulace o Kalouskově návratu do politiky se táhnou už delší dobu, posledních pár dní ale nabývají na intenzitě. Spoluzakladatel TOP 09 si totiž brousí zuby na poslanecký mandát v Evropském parlamentu. A má i své zastánce. Kalouska ke kandidatuře podpořilo velké množství »TOPkařů« z regionů. V pondělí pak jeho nominaci dokonce podepřela i vlivná pražská buňka TOP 09. Jeho záměr vzbudil velké ohlasy. Dobré mezi jeho podporovateli, ale i negativní reakce – zejména mezi koaličními kolegy z uskupení SPOLU. Jeho jméno by mohlo totiž zhatit pečlivě domluvenou kandidátku, která se postupně skládá.

Nabroušený Fiala

Své k tomu měl co říct premiér Fiala. V CNN Prima News uvedl, že si Kalouska na společné kandidátce představit nedokáže. Poukázal na to, že exministr, který nyní aktivně nepůsobí v politice, jeho koaliční vládu opakovaně v médiích a na sociálních sítích kritizuje. Rozhodnutí prý nechává na straně. „Počkejme, až TOP 09 dá nominace, věřím, že bude uvažovat ve všech souvislostech,“ dodal varovně. To samé tvrdí i Kalousek, který prý respektuje, že musí o jeho kandidatuře rozhodnout výkonný výbor strany. Ten se sejde 14. prosince. Podle informací Deníku N podmínkou společné kandidátky mimo jiné bylo, že na nevolitelných místech nebudou tzv. skokani. Tedy silná jména, která by mohla posunem na přední místa skrze preferenční hlasy narušit pracně dojednané rozložení sil mezi stranami. ODS měla navíc prý mít ještě jeden velice konkrétní požadavek – na kandidátce nesmí být právě Kalousek.

Hrozba pro kandidáty

Podle politologa Lukáše Jelínka má nevole vůči Kalouskovi dva důvody – první je ten, že je vytrvalým kritikem vlády a jejich ekonomických reforem, což špatně nese především ODS. Druhým je podle Jelínka velká popularita expolitika – voliči by mu mohli tak dát hodně preferenčních hlasů. „Hrozí, že by dokázal vyskákat nahoru i ze spodních příček kandidátní listiny. Když se podíváme na kandidáty ODS, tak známým jménem je snad jenom Alexandr Vondra. A Miroslav Kalousek, to je prostě pojem,“ vysvětlil. Pod silným tlakem je teď podle něj šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (39). „Sama si musí uvědomovat, že neexistuje výraznější stranický politik než Kalousek. Pražská TOP 09 je asi nejvlivnější krajskou organizací, takže z toho všeho dění musí mít těžkou hlavu,“ uvedl Jelínek. Podle něj to ale nezmění její přesvědčení, že je v projektu SPOLU potřeba dál pokračovat.

Nová strana?

Politolog Jelínek je také názoru, že pokud Kalousek nakonec na kandidátce neskončí, může na svoji starou stranu zanevřít. A vzhledem k nespokojenosti některých pravicových voličů se současnou vládou, by se mohl podle něj chopit příležitosti. „Dřív nebo později může vyvstat poptávka po nové pravicové straně. Není náhoda, že v této souvislosti často bývá zmiňováno právě jméno Miroslava Kalouska,“ nadnesl. „V případě, že by koalice dopadla špatně ve sněmovních volbách, tak by bylo celkem přirozené, kdyby se pokusil o vznik nějaké nové pravicové politické strany – třeba s některými kolegy,“ upozornil politolog.



Přečtěte si
hejhej
9. 12. 2023 • 09:52

stoura: doplním: Národní fronta za totáče

hejhej
8. 12. 2023 • 11:37

Kalousek se stále někam cpe- je protivný.

Marián Potůček
8. 12. 2023 • 09:27

ODS ho sice nechce, ale on se někde upíchne. Převlékání kabátů mu nikdy nevadilo.

AliAlice
8. 12. 2023 • 08:22

Celou dobu čekal na svoji příležitost,a vybral si zrovna tu pro něho nejlákavější variantu,a navíc za solidní balík !!

stoura
8. 12. 2023 • 05:38

ODS ho nechce? Kdyby ne, tak má několik možností kam vlézt, vždyť je to zkušený převlékač kabátů , KDU-ČSL , TOP 09, on je přizpůsobivý

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.