Nekula se může těšit: 400 tisíc odstupného! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nekula se může těšit: 400 tisíc odstupného!

Nekula ministerský post neopouští s prázdnou.
Nekula ministerský post neopouští s prázdnou. (Foto Blesk - Tonda Tran)

Nedá se říct, že by boj s drahými potravinami vyhrával, a navíc ztratil podporu lidovců. A tak rezignoval. Řeč je o dosluhujícím ministrovi zemědělství Zdeňku Nekulovi (53, KDU-ČSL), který dnes v úřadu končí. Z rezortu ale politik neodejde s prázdnou, odnese si »pytel zlaťáků«. Necelých 400 tisíc korun!

Za svoji práci byl Nekula dlouhodobě kritizován. Především v souvislosti s vysokými cenami potravin. Ty přičítal obchodníkům, a obrátil se kvůli tomu i na Českou obchodní inspekci a antimonopolní úřad. Ani jedna instituce ale pochybení prodejců nezjistila. Letos v květnu pak schytal kritiku za to, že se stal »tváří« obchodního řetězce Lidl. Po jednání s jeho ředitelem se ministr na Twitteru pyšnil, že lidem zajistil slevovou akci na mouku za 12,90 Kč. „Možná jsem nebyl nejobratnější v komunikaci,“ přiznal Nekula při oznamování demise.

Odstupné dle zákona

Vzhledem k tomu, že nebyl šéf rezortu zároveň poslancem ani senátorem, a nevrátí se tak do parlamentních lavic, má Nekula podle zákona nárok na odstupné. To se určuje podle let, které na ministerstvu strávil. Zjednodušeně řečeno, čím déle ve funkci, tím vyšší odchodné. V případě Nekuly by mělo činit 398 712 korun hrubého. „Odchodné náleží ve výši měsíční částky platu, který příslušel představiteli v posledním kalendářním měsíci skutečného výkonu funkce, k níž se přičte násobek této částky a počtu celých ukončených let výkonu této funkce představitele, nejvýše však čtyř ukončených let,“ stojí v zákoně o platech ústavních činitelů.

Strádat nebude

V tom, kde končící ministr zemědělství po svém odchodu zakotví, ale ještě nemá jasno. „Pan ministr se do svého odchodu z rezortu věnuje plně práci pro české zemědělství. Kam zamíří po svém odchodu, zatím neřeší,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Strádat by ale neměl. Celkově Nekula strávil na rezortu rok a půl a jen loni si přišel podle webu platy úředníků na 2 392 271 korun hrubého.

Zlaté padáky...

Na štědré odstupné si přišli například ministři končící druhé vlády Andreje Babiše (68, ANO), tedy v prosinci 2021. Bývalý šéf rezortu vnitra Jan Hamáček (44, ČSSD) měl nárok na více než 830 tisíc korun. Exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (41, ČSSD) pak na téměř 700 tisíc korun a Marie Benešová (75, za ANO) na více než půl milionu korun. Největší výslužku z politiků si ale tehdy odnesl Vojtěch Filip (68, KSČM), a to přes 900 tisíc korun. Ten totiž v Parlamentu skončil po 25 letech.

Přečtěte si
AHel
28. 6. 2023 • 13:03

Poslala bych ho za nečinnost na veřejně prospěšné práce do ulic na rok!!!! tuto částku vydělala 1/2 občanů ČR za rok!!! A ten zmetek jí dostane za nic!!!! Hnus.

lola52
28. 6. 2023 • 10:24

Ty bys mě ještě peníze vracet darebáku za tvůj výkon by Ti měli ještě rozbít hubu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.