Jak to bude s rodnými čísly? Bartoš: Změny jen u občanek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak to bude s rodnými čísly? Bartoš: Změny jen u občanek

Bartoš odmítá říct, kolik změna rodných čísel na občankách bude rozpočet stát.
Bartoš odmítá říct, kolik změna rodných čísel na občankách bude rozpočet stát. (Foto Aha! – R. Matějková, Ministerstvo vnitra ČR)

Zmatek vyvolala v posledních dnech informace, že se ruší rodná čísla. To ale včera odmítl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (43, Piráti), který uvedl, že se budou postupně měnit jen na nových občankách.

Podle studie společností Grant Thornton a Rowan Legal by se náklady na úplné nahrazení rodných čísel vyšplhaly zhruba na 56 miliard korun. Jenže tyto závěry Bartoš zpochybnil a tvrdí, že k žádnému rušení nedojde. „Chápu obavy, které záměr vyvolává. Nejde nám ale o rušení rodného čísla, to vždycky zůstane jako matriční údaj,“ uvedl včera ministr. Změna má spočívat v postupném útlumu užívání tohoto údaje na občanských průkazech. A to jen na těch vydávaných od roku 2025, kde by měl rodné číslo nahradit identifikátor, z něhož nemá být jasné datum narození ani pohlaví držitele. Na cestovních pasech a řidičácích by však rodné číslo zůstalo.

Tak za kolik?

Nahrazení rodných čísel na občankách přitom není žádná novinka. Tento plán je tu od roku 2009, jenže byl opakovaně odsouván. A je možné, že i teď bude ještě odložen. Kvůli nákladům na systém a potřebě konsolidace veřejných financí totiž i Bartoš zvažuje posunutí této novinky. S tím souhlasí i opoziční ANO. Ačkoliv ministr nesouhlasí s cenou 56 miliard za změnu systému, vlastní cifru neuvedl ani na tiskové konferenci, ani po dotazu Aha!...

Přečtěte si
AliAlice
27. 5. 2023 • 16:37

stoura...

stoura
27. 5. 2023 • 07:03

Tento strupatý nesympatický člověk by potřeboval chytit za tu hrůzu co má na té kebuli a kopnout do p....e!!! To se asi probudil z pořádného rauše že vymýšlí takovéto voloviny, za bůhví kolik miliard, to už tenhle stát nepotřebuje šetřit??

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.