Vládní ozdravný balíček pod palbou: Firmy mají výhrady, odboráři vyhrožují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vládní ozdravný balíček pod palbou: Firmy mají výhrady, odboráři vyhrožují!

Premiér Fiala tvrdí, že neucukne.
Premiér Fiala tvrdí, že neucukne. (Foto – Aha!: R. Klejch, J. Koťátko, J. Poláček, Profimedia)

Káva a zákusky? Před včerejší schůzkou tripartity to spíš vypadalo, že se bude servírovat »držková«! Důvod? Těžké výhrady k vládnímu úspornému balíčku.

Daňový balíček plus důchodovou reformu představila vláda Petra Fialy (58, ODS) minulý čtvrtek. A od té doby kritika nijak neutichá. Zástupcům zaměstnavatelů, ale zejména odborům, se nelíbí, jakými kroky chce kabinet dosáhnout v příštím roce úspor na výdajích 62,4 miliard a 31,7 miliard korun na nových příjmech. Plán vlády totiž zní: seškrtat dotace, snížit sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, tabáku a alkoholu. Včera se k možným úpravám měla sejít tripartita, tedy zástupci vlády, odborových svazů a zaměstnavatelů.

Připraveni stávkovat

Jenže ještě před odpoledním jednáním Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) oznámila, že s okamžitou platností vstupuje do stávkové pohotovosti. „Je to pro nás velmi vážná situace. Jsme přesvědčeni, že to, co se odehrálo ve čtvrtek, překročilo všechny meze, které jsme si uměli představit,“ oznámil šéf ČMKOS Josef Středula (55). Ten zkritizoval, že s nimi kabinet podobu opatření nediskutoval. Hlavní výhrady? Odborům vadí například snížení sumy na platy, možné zdražování po úpravě DPH, zavedení nemocenských odvodů či zvyšování penzijního věku. Středula řekl, že opatření budou mít vliv zejména na zaměstnance, rodiny a na důchodce. Rodiny prý ročně budou tratit až 100 tisíc.

Velmi vlažný potlesk

O něco smířlivěji před schůzkou s premiérem mluvili zástupci Hospodářské komory (HK). Ti prý chápou důvody, proč je nutné úsporná opatření dělat. Jenže… „Jako podnikatelská instituce nemůžeme tleskat zvýšení daně z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent. Myslíme si, že vláda mohla být agresivnější v řadě jiných oblastí,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý (69). Firmy též kritizují zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých výhod, stejně jako zvýšení odvodů OSVČ na důchodové pojištění. Jak jednání tripartity dopadlo, nebylo do uzávěrky vydání jasné. Premiér Fiala se ale »zabejčil« a tvrdí, že jeho vláda ze svých záměrů neustoupí…

Lepší výhled

Česká ekonomika by měla letos růst více, než se čekalo. Vyšší by ale měla být také inflace. Tak to vidí Evropská komise (EK), která zveřejnila odhady vývoje ekonomiky v zemích EU. Podle Komise by měl hrubý domácí produkt (HDP) letos v Česku vzrůst o 0,2 %. Jarní makroekonomická prognóza je tak lepší než ta únorová, kdy se očekával růst 0,1 %. Výrazně lépe by pak mělo být příští rok. EK totiž v Česku očekává růst HDP o 2,6 %. Původní odhad byl ve výši 1,9 %. Vyšší by ovšem měla být také celoroční inflace. Tu letos Komise očekává na hodnotě 11,9 %, zatímco v únoru předpověď zněla 9,3 %.

Plus mínus na nule

Od ledna příštího roku řetězce zlevní zboží, které se přesune z nynější 15procentí sazby daně do snížené 12procentní, jak s tím počítá balíček. Alespoň to tvrdí šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Dodal však, že naopak přesun nealkoholických nápojů do základní 21procentní sazby ze současné 15procentní a zvýšení spotřební daně na lihoviny o deset procentních bodů povedou k tomu, že se změny v nákupním košíku téměř vykryjí.

Přečtěte si
AHel
17. 5. 2023 • 11:26

Ozdravný balíček, no to je drzost, on si nevidí ani na nos, jde o destrukci, asociálnost vlády a prý "ozdravný", on je úplně mimo, straš­nýýý­ýýýý­ýýýý­ýýý

hejhej
16. 5. 2023 • 15:50

Arogantní, totalitní vláda nebere ohled na lidi, kteří jí platí a jde svým rozhodnutím proti nim a cpou naše peníze ukrajincům.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.