722 lidí dostalo papíry podvodem: Pro řidičák do Varnsdorfu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

722 lidí dostalo papíry podvodem: Pro řidičák do Varnsdorfu

Peníze z úplatků pro komisaře, které našla policie.
Peníze z úplatků pro komisaře, které našla policie. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, PČR)

Trénink ovládání vozidla, biflování pravidel provozu... To je pro většinu šoférů skládání řidičské zkoušky.

Ne ale ve Varnsdorfu na Děčínsku. Tady uchazečům radili u testu, nebo ho rovnou nechali vyplnit tlumočníka! Řidičský průkaz neoprávněně získalo ve Varnsdorfu 722 lidí z celého Česka. Případ odhalilo ministerstvo dopravy, které si zde všimlo vysokého nárůstu zkoušek. Většina žadatelů ani neměla bydliště na Děčínsku.

Vyšetřovatel Martin Czepan.

„Komisaři žadatelům různými posunky radili správné odpovědi, někteří uchazeči o řidičský průkaz ani ke zkoušce nepřišli, nebo za ně vyplnil test tlumočník,“ řekl vyšetřovatel Martin Czepan. „Na silnice se tak dostaly stovky lidí, kteří tam nemají co dělat. Mohou způsobit těžké dopravní nehody,“ myslí si státní zástupce Lukáš Otipka. Obžalobě čelí šest osob, mezi nimi komisař, zástupci autoškol a tlumočník. Hrozí jim až 10 let vězení.

Křivě svědčili

Obce mohou neoprávněně získané řidičáky odebrat nebo vyzvat dané žadatele, aby složili zkoušku znovu. Drtivá většina z nich vyšetřovatelům řekla, že k nim přišli legální cestou. Na 400 z nich proto čelí obvinění z křivého svědectví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.