Rádce pro řidiče: Chcete v autě TRC anebo ASR? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rádce pro řidiče: Chcete v autě TRC anebo ASR?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (AutoRevue)

Automobilový svět je svět sám pro sebe. Alespoň co se oblasti terminologie týče. Každý díl v autech různých značek funguje trochu jinak, systémy se neustále vyvíjejí a musejí se odlišit od starších. A na zkratky, kterými jsou současné vozy ověnčené, abyste si pomalu udělali slovník. Tento máte od nás.

Auta jsou dnes plná nejrůznějších funkcí a snad každá má nějakou třípísmennou zkratku. Aby toho nebylo málo, přidávají se i marketingoví experti, kteří někdy i podobné věci nazývají jinými názvy, jen aby se odlišili od konkurence. Ve finále se ve zkratkách používaných v autoprůmyslu vyzná málokdo a ještě méně lidí dokáže říci, jak co funguje a co je lepší. Jestli si ale plánujete koupit nové či ojeté auto, náš jednoduchý přehled se vám může hodit jako slovníček.

ABS – Anti-lock Braking System - systém, který brání zablokování kol při brzdění je v EU povinný od roku 2004.

ASR – Anti-Slip Regulation - regulace prokluzu kol, která pomáhá zabránit prokluzování kol třeba při rozjezdu na kluzkých površích. Podobnou funkci mají i další systémy bojující proti prokluzu kol jako jsou MSR (MotorSlipRegulation-kontrola prokluzu motorem), ASC (Automatic Stability Control – automatická kontrola stability), TCS (Traction Control System - systém kontroly trakce), případně jen TC či TRC (Traction Control), ETC (Electronic Traction Control).

ESP – Elektronisches Stabilitätsprogramm – systém elektronické stabilizace podvozku, který pomáhá zatáčet a udržet stabilitu na kluzkém povrchu pomocí přibrzďování kol. Od roku 2014 je v EU u nových vozů povinný. Podobnou funkci ale plní i ESC (Electronic Stability Control – elektronická kontrola stability), VDC (Vehicle Dynamic Control – dynamická kontrola vozidla), DSC (Dynamic Stability Control – dynamická kontrola stability), VSA (Vehicle Stability Assist – stabilizační asistent vozidla), VSC (Vehicle Stability Control – kontrola stabilizace vozidla), ASC (Active Stability Control – aktivní stabilizační kontrola), AST (All Season Traction – kontrola trakce pro každé období), PSM (Porsche Stability Management – řízení stability Porsche), DSTC (Dynamic Stability and Traction Control – Dynamická stabilizace a kontrola trakce).

ACC – Adaptive Cruise Control – adaptivní tempomat. Automaticky udržuje zadanou rychlost, stejně jako FGR (Fahr-Geschwindigkeits-Regelung) nebo Distronic Plus. Někdy též ADAS (Advanced Driver Asistent Systems – pokročilé asistenty řízení).

TPMS – Tire Pressure Monitoring System – systém, který vás informuje o poklesu tlaku v pneumatikách. Od listopadu 2014 je v EU povinný a najdete ho též pod zkratkou TPM.

SRS – Suplemental restraint system – doplňkový bezpečnostní systém neboli obyčejné airbagy, bez kterých už auto v EU neseženete. Oproti tomu ARS (advanced restraint system – pokročilý zádržný systém) spouští airbagy na základě informací o obsazenosti, zatížení sedadel a jejich poloze.

DDD – Driver Drowsiness Detector – detektor únavy řidiče. Tento systém vás pozoruje, jestli náhodou za volantem neklimbáte. Najdete jej i pod názvy Attention Assistant, Driver Alert, Attention Assist, Driver Attention Alert, nebo Driver Alert Control.

SR – SunRoof – sluneční střecha neboli česky střešní okno. Kromě Sunroof se šíbru někdy říká i Moonroof, Panoramadach nebo panorama.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.