Nové testy pro uchazeče o »papíry« jsou na světě: Větší důraz na chodce i nevidomé | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nové testy pro uchazeče o »papíry« jsou na světě: Větší důraz na chodce i nevidomé

Na zájemce o řidičský průkaz čekají v autoškolách nové otázky.
Na zájemce o řidičský průkaz čekají v autoškolách nové otázky. (Foto Aha! – D. Malík, noveotazky.cz)

Nejen na další auta a řidiče si motoristé musí na vozovce dávat pozor. Účastníky silničního provozu jsou také chodci, cyklisté a nevidomí lidé. Především právě na ty je zaměřena nová sada otázek do autoškol, které představilo ministerstvo dopravy.

Nových testových otázek je 46. Tím vzroste jejich celkový počet pro žadatele o řidičské oprávnění na více než 1000. Už šestá sada testů bude obsahovat 35 statických a 11 dynamických otázek, které půjdou do ostrého testování od 9. července. Některé z nich také mají vést ke zlepšení situace nevidomých lidí. „Je potřeba, aby řidiči ty osoby rozeznali v silničním provozu. “ řekl Aha! dopravní expert Roman Budský. „Také je dobré rozlišovat, že existují nejenom lidé, kteří nevidí, ale také i ti, kteří neslyší. Ti mají hůl, která je bíle a červeně pruhovaná,“ doplnil.

»Žně« motorkářů

Nové otázky se týkají rovněž milovníků rychlých strojů na dvou kolech. Letní měsíce totiž představují hlavní sezonu motocyklistů. Podle garanta projektu nových otázek Milana Jandy z rezortu dopravy bylo cílem další testové sady zaměřit se primárně na bezpečnou jízdu, nikoliv pouze na pravidla. „Nechceme nikoho nachytat,“ uvedl k tomu. Dodal, že se snaží pojmout dopravní bezpečnost komplexně a projekt by tak měl zvýšit řidičskou kulturu na českých silnicích. A to nejen v případě řidičů motorek.

Pozor na kola

»Ušetřeni« nezůstali motoristé ani co se týče cyklistů a jejich předjíždění. Několik otázek se tak zaměřuje i na tuto věc. Od roku 2022 totiž platí pravidlo dodržování 1,5metrového odstupu při předjíždění uživatelů kol. „U nás se to objevilo ze dne na den a vyvolalo to obrovské vášně. Obecně si myslím, že je dobré, že se něco takového zavedlo, protože motoristé jsou teď daleko pozornější vůči cyklistům,“ uvedl k tomu Budský. Dodává, že například v Belgii, kde platí stejné pravidlo, jsou policisté k řidičům shovívaví. Neměří tak přesně na centimetry vzdálenost auta od cyklisty, ale řeší pouze případy, kdy je odstup tak malý, že by hrozilo riziko nehody.

Postaveno rychleji

Dnes se otevře nový kruhový objezd v Hodoníně na hlavní silnici ve směru na Strážnici. A to o měsíc dříve než bylo původně plánováno. Stavět se totiž začalo letos 1. března a místo plánovaných pěti měsíců, byl objezd hotový už za necelé čtyři. Ten nahradí křižovatku silnic první a druhé třídy, která patřila k nejnebezpečnějším v Česku. Ředitelství silnic a dálnic vyšel objezd na 18,4 milionu korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.