Novinka pro šoféry od příštího roku: Na cesty bez řidičáku i techničáku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Novinka pro šoféry od příštího roku: Na cesty bez řidičáku i techničáku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Svět motorů)

Malý techničák ani řidičák nebudou možná od příštího roku součástí povinné výbavy motoristů. Jak včera řekl ministr dopravy Martin Kupka (47, ODS), opatření přichází o rok a půl dříve, než se počítalo.

Cestovat bez těchto dvou důležitých dokumentů umožňuje novela o silničním provozu, kterou nyní projedná Sněmovna. Původně se počítalo, že opatření začne platit až od půlky roku 2025. „Rezort se snaží rušit nebo zjednodušit zbytečné agendy, které se za poslední roky nashromáždily,“ prohlásil ministr.

K tomu má podle něj přispět i portál dopravy, kde motoristé mohou například požádat o nový řidičský průkaz, výpis z karty řidiče nebo si koupit dálniční známku. V budoucnu by měl portál například zprostředkovat i zápis vozidla do registru. Motoristé ale budou muset dál mít u sebe občanský průkaz nebo jiný doklad prokazující totožnost. Ale pozor – bez řidičáku půjde cestovat jen na území Česka.

Ministr dopravy Martin Kupka

5,1 bilionu do dopravy

Na investice do rozvoje dopravní infrastruktury a na opravy a údržbu bude stát potřebovat v letech 2024 až 2050 celkem 5,1 bilionu korun. Státní fond dopravní infrastruktury bude ročně potřebovat v průměru 182 miliard korun. Počítá s tím strategie, kterou bude projednávat vláda.

Přečtěte si
Martin,
28. 6. 2023 • 06:28

Nepravdiva innformace. Obcansky prukaz neni predepsanym dokladem k rizeni vozidla a navic uz neni povinnost ho nosit a predkladat ani kdekoli jinde a to od roku 2017. Policie si umi totoznost zjistit bez nej.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.