Konec plastů v peněženkách: Občanka i řidičák v mobilu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec plastů v peněženkách: Občanka i řidičák v mobilu

Mobilní aplikace eDokladovka
Mobilní aplikace eDokladovka ( Foto Státní tiskárna cenin, Ministerstvo vnitra a dopravy, Profimedia, ara)

Po platebních kartách se do mobilu přesune také občanka i řidičák. Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (42, Piráti) totiž za rok plánuje spustit mobilní aplikaci eDokladovka. Češi už tak v peněženkách nebudou muset nosit plastové doklady.

„Zavádíme 21. století do úřadů v České republice. Aplikace eDokladovka bude brzy realitou,“ oznámil na sociální sítí Facebook Bartoš. Ten spuštění aplikace, do které půjde ze začátku nahrát jenom občanský a řidičský průkaz, plánuje spustit koncem roku 2023, tedy za rok. „Už dnes totiž používáme telefony k platbám a k řadě dalších věcí,“ dodal vicepremiér s tím, proč tedy mobil nevyužívat také k prokázání totožnosti.

Žádná povinnost

Podle Bartošova úřadu, tedy sekce pro digitalizaci na Úřady vlády, se ale Češi, kteří si s technologiemi nerozumí, nemusejí bát. „Nezavádí se žádná povinnost, a nikoho tak nebudeme nutit mít chytrý mobil. eDokladovka je pouze alternativou občanského nebo řidičského průkazu. Lidé si tak budou moci i poté nechat plastový doklad totožnosti. Je zcela na nich, jak se prokážou,“ vysvětlila Aha! Anna Urbanová z tiskového oddělení vládní sekce. Podle ní by po spuštění mohlo využívat aplikaci měsíčně až 50 tisíc lidí.

Jako Tečka

Mobilní aplikace eDokladovka, kterou vyvinula a připravila Státní tiskárna cenin, půjde do telefonů stáhnout zdarma. Měla by fungovat stejně jako Tečka, kterou lidé prokazovali při covidových restrikcích potvrzení o testování a očkování. Jak by mělo prokázání elektronické podoby občanky a řidičáku vypadat? Dotyčný by si při kontrole otevřel aplikaci, klikl na daný dokument a zobrazil by se QR kód (speciální piktogram), který by si protistrana načetla. Vše má fungovat i v offline režimu, tedy bez připojení k internetu.

Plány do budoucna

Už nyní mohou mít řidiči v mobilu tzv. zelenou kartu, tedy osvědčení o platném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Příští rok to má být řidičský a občanský průkaz. Digitalizace tím ale končit nebude. Stát totiž plánuje využívat aplikaci eDokladovka mnohem více. Chce do ní v budoucnu umožnit nahrávat další doklady jako cestovní pas, kartičku zdravotní pojišťovny, zbrojní průkaz, průkaz osoby se zdravotním postižením, povolení k pobytu, karty digitálního tachografu včetně profesního průkazu způsobilosti řidiče, rodný list nebo osvědčení o registraci vozidla.

Přečtěte si
Jakub Knot
14. 11. 2022 • 17:35

Tak doufejme že vývojáři si dají záležet. Protože plný Google nebo apple wallet nám stát ještě dlouho nedá.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.