Navrácení řidičáku se pirátům silnic od dubna prodraží | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Navrácení řidičáku se pirátům silnic od dubna prodraží

Odmítnutí dechové zkoušky povede k terapeutickým kurzům.
Odmítnutí dechové zkoušky povede k terapeutickým kurzům. (Foto Aha! – J. Poláček, M. Přibyl, Profimedia.cz, ara)

Jízda pod vlivem či odmítnutí podrobit se testu na alkohol a drogy. Za tyto dopravní delikty od letošního roku mohou řidiči vyfasovat tučnou pokutu a zákaz řízení na 18 měsíců a déle. A aby pak řidičák vůbec získali zpátky, čekají na ně od dubna také povinné terapeutické kurzy. To znamená další tisícovky korun navíc!

Od 1. dubna řidiči, kteří nasbírají 12 trestných bodů a dostanou za své hazardérské chování na silnicích zákaz řízení, budou muset povinně absolvovat terapeutická sezení. Skupinové sezení podle ministra dopravy Martina Kupky (48, ODS) automaticky čeká také ty, kdo se při silniční kontrole odmítnou podrobit testu na alkohol či drogy. „Tedy k té nejvyšší sankci 75 tisíc korun (ve správním řízení – pozn. red.) přibývá i tento typ opravdu odstrašujícího trestu,“ řekl Kupka. Podle něj v současné chvíli kurzy bude podstupovat zhruba 15 tisíc řidičů. „Což není úplně zanedbatelné číslo,“ dodal ministr. Podle Jindřicha Friče z Centra dopravního výzkumu (CDV) je předpoklad, že terapeutické kurzy ročně podstoupí až několik tisíc řidičů-pirátů.

„Klient napřed bude muset navštívit rezervační portál (na webu metodickecentrum.cz – pozn. red.). Po rezervaci uhradí klient cenu za kurz a bude si moci vybrat, kde ho chce absolvovat,“ doplnil Frič. A cena nařízeného kurzu? Ta je stanovena vyhláškou, kurz momentálně vyjde na 13 310 Kč! Skupinové sezení trvá celkem 20 hodin. Vyškolení terapeuti, kterých je nyní kolem stovky – výhledově jich má být až 160 –, musí za tu dobu přesvědčit řidiče, aby své r izikové jednání za volantem už neopakovali. Smyslem terapie je tak zcela změnit jejich chování a přemýšlení. A prý to může fungovat. „Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že kurzy mohou snížit recidivu rizikového chování o 30 až 70 %,“ uvedla Veronika Kurečková, vedoucí Oblasti dopravní psychologie CDV.

Už dnes přitom platí, že řidiči, kteří nasbírali 12 trestných bodů – byť třeba za méně závažné přestupky –, a tím o řidičský průkaz přišli, musí podstoupit psychotesty. Jejich cena se pohybuje mezi dvěma a třemi tisíci korun. A k tomu znovu absolvovat přezkoušení v autoškole. Pokud se k tomu připojí i nařízený terapeutický program, hříšník může snadno za možnost znovu usednout za volant zaplatit i přes 20 tisíc!

Jak program probíhá?

● Terapeutický program je určen pro řidiče-pachatele přestupků a trestných činů v dopravě. Jeho absolvování je povinné od letošního dubna pro všechny, kdo usilují o navrácení řidičáku a kteří o něj přišli z těchto důvodů:
1. dostali zákaz řízení na 18 měsíců a delší
2. odmítli se podrobit zkoušce na alkohol nebo drogy
3. musejí kurz absolvovat z rozhodnutí soudu

● Program je skupinový, účastní se jej zpravidla 3 až 12 osob

● Probíhá v 5 sezeních po 4 hodinách, zpravidla jde o jedno sezení týdně. Klienti si v průběhu terapie řeknou, proč tam vlastně jsou, seznámí se s problematikou alkoholu a drog za volantem, zaměří se na přestupky v dopravě, kvůli nimž se v kurzu ocitli, a také si sestaví vlastní strategii, co se sebou hodlají dále dělat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.