Proč si pořídit palubní kameru do auta? Tichý svědek vás chrání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Proč si pořídit palubní kameru do auta? Tichý svědek vás chrání

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Niceboy)

V Česku a Slovensku jsou kamery v autě povolené a běžně se používají k řešení dopravních nehod. Jak je to ale s palubními kamerami v automobilech v jiných zemích Evropy a jak vám pomohou?

Důkaz pro pojišťovnu

Hlavním impulzem k pořízení autokamery je pro drtivou většinu řidičů možnost zaznamenat okolnosti, průběh a následky autonehody, a mít tak po ruce nesporný důkaz o tom, jak se celý incident odehrál. Pokud tedy při vyšetřování viník bouračky zkusí lhát nebo házet vinu na někoho jiného, můžete záznam předložit k posouzení policii i pojišťovně.

Ochrana proti podvodům

Pokusy o pojistné podvody mají většinou následující průběh: Při pomalejší jízdě do vašeho vozu nacouvá auto před vámi, vyběhne z něj několik lidí a všichni začnou svorně tvrdit, že jste nedobrzdili a k nehodě došlo vaší vinou. S autokamerou máte při pokusu o podvod v ruce jasný důkaz, jak se vše odehrálo, a vzniklé poškození vám musí viníci uhradit.

Zchladí horké hlavy

Na českých silnicích není o konflikty nouze. Kolikrát jste již v médiích četli o řidiči, který zablokoval jiné auto, a jeho posádku napadl, nebo její vůz poškodil? Pokud na vás takový neurvalec vyběhne, stačí zaťukat na autokameru u zpětného zrcátka, a ještě rád si rozmyslí, zda má cenu vyřídit si to s vámi osobně. Na videu je totiž téměř vždy vidět jeho registrační značka i obličej.

Hlídají i při parkování

Přijdete k autu a zjistíte, že má rozbité světlo nebo promáčknutý nárazník. Moderní autokamery umějí vozidlo sledovat 24 hodin denně i při parkování, pokud zaznamenají nezvyklý náraz nebo pohyb, spustí se a uloží záznam. Pokud vás tedy někdo naboural a ujel, kamera může pomoci se zjištěním viníka a vymáháním kompenzace za způsobenou škodu. To samé platí i o vandalismu.

V zahraničí si dejte pozor

Použití palubní kamery na silnicích ostatních evropských zemí rozhodně není samozřejmost. V Evropské unii neexistuje jednotný právní předpis pro jejich používání. Každá země může mít svá vlastní pravidla, která se mohou lišit v závislosti na účelu a kontextu použití kamer. Všeobecně ale platí, že používání je povoleno, pokud nenarušuje soukromí a ochranu osobních údajů.

V Portugalsku zapomeňte...

V některých zemích v Evropě jsou onboard kamery legislativně zakázány a tam by je ani čeští řidiči neměli používat. Například v Portugalsku ji ani nesmíte mít v autě. V dalších zemích je použití omezeno pouze pro soukromé účely a záznamy nemohou být zveřejňovány pod hrozbou vysokých pokut – například v Německu, Rakousku a Francii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.