Fialův úsporný balíček v nesnázích: Cupují ho svazy, úřady i ministři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Fialův úsporný balíček v nesnázích: Cupují ho svazy, úřady i ministři!

Premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil do pořadu Blesku Ptám se, pane premiére (18.5.2023)
Premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil do pořadu Blesku Ptám se, pane premiére (18.5.2023) (Foto Blesk - Jakub Poláček)

Smršť kritiky se snesla na vládu od desítek úřadů i institucí včetně ministerstev. Odmítají některé body úsporného balíčku, který byl představen na začátku května. Premiér Petr Fiala (58, ODS) drobné změny nevyloučil, ale tlaku prý ustoupit nehodlá.

Konsolidační balíček je podrobován první velké zkoušce, do pondělní půlnoci byla totiž stanovena uzávěra k připomínkám. A hlasů se ozvalo opravdu hodně. Kromě důležitých úřadů, institucí a spolků se dočkal kritiky od ministrů. Balíček totiž počítá i s šetřením na platech ve státní správě. Jenže to odmítají ministři zahraničí Jan Lipavský (37, Piráti) a obrany Jana Černochová (49, ODS). Lipavský se ohání argumentem, že by méně peněz mělo negativní dopad na českou diplomacii. Černochová se zase odkázala na závazek o větším financování české obrany.

Tři rezorty pak kritizují zdvojnásobení renty pro exprezidenty jako neodůvodnitelnou. Komorám, svazům ale i tajné službě BIS pak vadí třeba zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů či omezení fondu kulturních a sociálních potřeb. A pod palbou jsou i přesuny a změny v dani z přidané hodnoty. Tady padá kritika na fakt, že by se plenky, menstruační potřeby, ale i nealkoholické nápoje nebo noviny měly přesunout do ze snížené do základní sazby, což povede jejich zdražení. Všechny připomínky chce ministerstvo financí vyhodnotit do 8. června a na vládu by mohl balíček jít ještě koncem června.

Fiala v Blesku, lidé vydělají na DPH? Rath byl propuštěn! A velká změna u Vondráčkové

Video se připravuje ...

Chystají se stávky?

Změny rozzuřily odboráře, kteří po vládě požadují úplné předělání úsporného balíčku. Hned po jeho představení vyhlásili stávkovou pohotovost, včera zašli ještě o kousek dál a zřídili stávkový výbor. Organizace a svazy můžou tak od 26. do 30. června pořádat protestní akce.

Víte, že...

...návrh ozdravného balíčku má 105 stran, připomínky jsou rozsety po 431 stranách. Námitky vzneslo 66 institucí.

Tisková konference po jednání vlády. (24.5.2023)

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Sýkorka Borka
31. 5. 2023 • 12:06

Sýkorka Borka
31. 5. 2023 • 12:06

Vaľte peniaze Zelenskému a na vlastných ľuďoch šetrite,okrádajte ich!Na nohy laná priviazať a vytiahnuť vás z parlamentu!!! Vraj plienky do základnej sadzby! Že sa nehanbíte! Kde je podpora pôrodnosti a mladých rodín???

hejhej
31. 5. 2023 • 08:53

To není úsporný balíček, ale paskvil, který "vyrobila" neschopná, slepená vláda. Sobě přidali , na Ukrajinu miliardy a naše pracující a důchodce ožebračují. Nejhorší vláda, jaká kdy tady byla.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.