Vize nového ministra školství: Změna přijímaček na střední! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Vize nového ministra školství: Změna přijímaček na střední!

Mikuláš Bek
Mikuláš Bek (Foto ara)

Dva týdny už má Česko nového ministra školství Mikuláše Beka (59, za STAN). A ten včera představil své plány, na co se chce zaměřit. Tématem číslo jedna je dle něho dostatek míst ve školách.

Letošní boj o místa na střední školy byl dle mnoha rodičů velkou katastrofou. Kapacity totiž nestačily poptávce. Novému šéfovi rezortu se systém přijímaček nezamlouvá. „Nastavení přijímacího řízení patří do minulého století,“ prohlásil včera Bek a oznámil, že chce celý proces digitalizovat.

Klíčové je podle něj systém nastavit a umožnit uchazečům například seřadit školy v pořadí, jak o ně mají zájem. „Rychle by pak bylo jasné, kdo je přijat na svou prioritní školu, na třetí, nebo třeba na žádnou,“ vysvětluje ministr. Ten však neslibuje, že jeho záměr bude fungovat už příští rok. Kromě přijímaček mluvil Bek o prodloužení povinné školní docházky či zavedení vratných studijních grantů pro vysokoškoláky.

Přečtěte si
AHel
17. 5. 2023 • 11:32

Pane, jděte se ucházet o místo rektora, tam toho moc nezmůžete, protože fakulty jsou "samostatné", tak ty vaše "vzdušné zámky" se nebudou konat. Vzdělání v ČR je v neskutečné krizi, děti vycházejí hloupé, protože učitelé neumí učit, nejsou přirozeně inteligentní a vzdělení, neumí nadchnout, nejsou kreativní.... tam je základ.... bez digitalizace to přežijeme ale bez kvalitních učitelů je to na nic. Nevím, proč v tom "blbinci" mají dětí strávit ještě o jeden rok více. To může vymyslet jen diletant. Já zírám, strašně jste mě zklamal.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.