CHYTRÝ SERVIS PRO ŠKOLÁKY: 10 rad ke zkouškám na střední | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

CHYTRÝ SERVIS PRO ŠKOLÁKY: 10 rad ke zkouškám na střední

Přijímací zkoušky na střední školu
Přijímací zkoušky na střední školu (scom)

Už za pár dní čekají na sto tisíc žáků devátých tříd přijímací zkoušky na střední školy. Kvůli demograficky silným ročníkům je to největší nápor za posledních 29 let. Aha! nabízí nejdůležitější informace o přijímacích zkouškách.

1) Testy jsou jednotné

Přijímací zkoušky na střední školy jsou jednotné a organizuje je ministerstvo školství prostřednictvím agentury CERMAT. Každý uchazeč musí podstoupit test z českého jazyka a matematiky.

2) Povolené pomůcky

Povolenými pomůckami jsou pouze modře či černě píšící propisovací tužka, u matematiky navíc obyčejná tužka a rýsovací potřeby.

3) Dvě přihlášky

Zájemce o studium může podat přihlášku až na dvě střední školy nebo dva obory v rámci jedné školy.

4) Bez kalkulačky

Při přijímačkách se nesmějí používat slovníky, Pravidla českého pravopisu, kalkulačka či matematicko-fyzikální tabulky.

5) Při nemoci je náhradní termín

Jestliže se uchazeč nemůže dostavit ke zkoušce, např. kvůli nemoci, může po domluvě s ředitelem školy složit zkoušku v náhradním termínu.

6) Test je omezen časem

Uchazeči o studium mají na test z českého jazyka a literatury 60 minut, na test z matematiky 70 minut.

7) Lepší výsledek

Při vyhodnocení přijímací zkoušky na střední školy se přihlíží k lepšímu výsledku z 1. nebo 2. termínu příslušného didaktického testu.

8) Maximum je 50 bodů

Maximální možný počet bodů v testech z matematiky i čes. jazyka a literatury je 50. Minimální hranice úspěšnosti není centrálně stanovena, školy si mohou minimální hranici stanovit samy v rámci kritérií pro přijetí.

9) Výsledky zveřejní školy

Cermat předá 28. 4. výsledky ředitelům škol. Ti pak do dvou pracovních dnů zveřejní výsledky přijímacího řízení a seznam přijatých.

10) Kdy se odvolat

Odvolat se proti nepřijetí je možné do 3 pracovních dnů ode dne, kdy přijde rozhodnutí o nepřijetí ke studiu. Rozhoduje ten den, kdy se odvolání dalo na poštu nebo podatelnu školy.

Důležité rady

● Záznamové archy je nutné vyplnit pečlivě. Cokoliv, co je napsáno mimo určené záznamové pole, se nehodnotí.

● Pozor na tzv. gumovací pera. Inkoust v nich by se mohl při skenování výsledků vymazat a úlohy by se vyhodnotily za 0 bodů.

● Je nutné dodržet zadání. Pokud je v něm požadována 1 správná odpověď a student napíše 2 (třeba v testu z češtiny), nesplnil zadání a za úlohu dostane 0 bodů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.