Jakub u maturity zabodoval: Vyrobil plovoucí model Titaniku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jakub u maturity zabodoval: Vyrobil plovoucí model Titaniku!

„Práce mi trvala půl roku,“ řekl Jakub.
„Práce mi trvala půl roku,“ řekl Jakub. (Foto SPŠ Purkyňova Brno)

Už v šesti letech si Jakub Vala (18) postavil model slavného Titaniku. Nyní si to zopakoval. V rámci maturitní práce vyrobil 3D model legendárního zaoceánského parníku. A dostal jedničku!

Student brněnské Střední průmyslové školy Purkyňova měl od počátku jasno. „Nic jiného než Titanik pro mě nepřicházelo v úvahu. Podle původního zadání jsem měl udělat jen digitální model. Nakonec jsem se ale rozhodl, že vytvořím i skutečný,“ popisoval Aha! Jakub, který modelářské geny zdědil po tátovi. Půlroční piplačka se vyplatila. Kolorovaný model v délce 1,5 metru a váze téměř 6 kilogramů dokonce i plave. Maturant sklidil obdiv spolužáků a uznání profesorů. „Zpočátku jsem vůbec nevěřil, že by student svoji práci dotáhl až tak daleko. Prokázal však velké nadšení a píli. Jeho práce je srovnatelná s vysokoškolskou bakalářskou prací, “ uvedl vedoucí Jakubovy maturitní práce Leo Nitče.

Skončí v muzeu?

Zatímco zručný modelář by po prázdninách rád zamířil na brněnskou Univerzitu obrany, jeho model poputuje do soutěže mladých 3D tiskařů. Ve hře je i možnost, že by škola Titanic zapůjčila coby exponát Technickému muzeu v Brně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.