Inflace opět klesla: Mohou za to potraviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Inflace opět klesla: Mohou za to potraviny

Inflace klesá
Inflace klesá (Foto ara)

Inflace v Česku opět klesla. Meziročně spadla z červnových 9,7 procent na 8,8 procenta. Pomohl k tomu hlavně nižší nárůst cen potravin i vysoká srovnávací základna z loňského roku.

Nová data o inflaci včera zveřejnil Český statistický úřad. A z nich je zřejmé, že pokračuje pozitivní trend pomalejšího růstu cen potravin i některých dalších položek. Třeba ceny masa byly v červenci vyšší o 3,2 % (v červnu o 4,7 %), cukru o 44,7 % (v červnu o 50,3 %) nebo mléka a sýrů o 8,3 % (v červnu o 13,0 %). Podobně to bylo i u zemního plynu a tuhých paliv. Co naopak vzrostlo, byly cenovky u zeleniny, brambory byly dražší o dvě třetiny, vajec a také nákladů na bydlení. Dražší byly nájmy, elektřina, vodné i stočné a také teplo. Podle ekonomů se ale pokles inflace koncem roku zpomalí, jelikož bude nižší i srovnávací základna. Otázkou pak zůstává, jak se do srpnového růstu spotřebitelských cen propíše zdražování pohonných hmot a opětovné vrácení spotřební daně z nafty na původní úroveň.

Cena vepřového poroste

Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové bude pokračovat trend klesajících cen potravin. Záležet prý bude hlavně na poklesu cen vstupních nákladů (typicky energií) i na výsledku letošních žní, které ovlivní ceny obilí a tedy i pečiva. „Pevně doufám, že snižování cen bude pokračovat, i když těžko se náklady (zemědělců) vrátí na úroveň před válkou na Ukrajině,“ sdělila Večeřová. Varuje ale, že u vepřového masa situace lepší nebude. Jeho cena se totiž řídí německou burzou, a tam pořád roste.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.