Kdy a jak si můžete přivydělat: Jak vylepšit starobní důchod? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kdy a jak si můžete přivydělat: Jak vylepšit starobní důchod?

Jak si k důchodu přivydělat?
Jak si k důchodu přivydělat? (Shutterstock)

Zdá se vám vyměřený starobní důchod příliš nízký a nechcete se spoléhat jen na valorizaci řízenou státem? Zkuste si svůj důchod vylepšit.

Valorizace důchodcům zvýšila letos důchod už celkem třikrát. Další posun směrem nahoru je čeká v lednu 2023, tentokrát v průměru o 825 korun. Solidární základní část všech starobních, invalidních a pozůstalostních penzí se zvedne o 140 korun. K tomu vzroste o 5,1 procenta zásluhová procentní výměra stanovená podle odpracovaných let a výše odvodů z výdělků. Od ledna se starobní důchody zvýší také o bonus 500 korun za vychované dítě. Takzvané »výchovné« dostane ten z rodičů, který o potomka pečoval v největším rozsahu. V Česku se většinou jedná o ženy. Průměrný důchod (včetně výchovného) by se tak v příštím roce měl vyšplhat na částku 19 500 korun.

3 rady, jak nepřijít o peníze:

1. Zkontrolujte si rozhodnutí

Dostali jste do ruky rozhodnutí o přiznání starobního důchodu? Tak si hned zkontrolujte, jestli vám do získání dalšího roku pojištění nechybí jenom pár dní. I pouhých pár dní práce navíc totiž může důchod trochu finančně vylepšit. Pokud máte možnost ještě chvíli pracovat, stačí požádat ČSSZ do 30 dnů od doručení rozhodnutí, aby vám o právě oněch pár dnů posunula datum přiznání důchodu. Tím získáte další rok pojištění a důchod se vám díky tomu zvýší o další 1,5 % výpočtového základu.

Příklad: Za pár dní získá rok Karel Novák chce požádat o přiznání starobního důchodu k 1. 12. 2022. K tomuto datu mu bylo započítáno celkem 45 let a 360 dní. Pokud požádá ČSSZ o posunutí data přiznání starobního důchodu a jeho přiznání až od 6. 12. (ovšem za předpokladu, že v době od 1. do 5. 12. pracoval), tak díky těmto 5 dnům získá 365 dní – tedy další rok – a pro výpočet důchodu mu bude započteno 46 let pojištění místo 45let.

2. Prověřte si doby pojištění

Pořádně si zkontrolujte, jestli vám do důchodu byly započítány všechny doby pojištění. Nezáleží na tom, jestli to zjistíte až po několika letech v důchodu. Doby pojištění totiž můžete dodatečně doložit. „Zápočet lze provést se zpětnou platností a finanční rozdíl doplatit až 5 let zpětně od data, kdy klient skutečnosti doložil,“ říká Jitka Drmolová, tisková mluvčí ČSSZ.

Rada: Doby pojištění je možné kontrolovat průběžně, i když máte do důchodu ještě daleko. Stačí požádat (jednou ročně) o Informativní osobní list důchodového pojištění - jeho zaslání je zdarma. Případné nesrovnalosti pak můžete řešit hned.

3. Vydržte pracovat déle

Pokud máte pěkný plat a zaručenou práci, vydržte a přesluhujte. Podle způsobu a počtu dní navíc si můžete přijít na stokoruny k důchodu navíc!

3 možnosti práce s penzí

1. Pracovat a plný důchod - 360 dní navíc

Procentní výměra přiznaného řádného starobního důchodu se vám po dosažení důchodového věku zvýší o 0,4 % výpočtového základu za každých odpracovaných 360 kalendářních dnů. Do nich se ale nezapočítává doba neplaceného volna, neomluvené absence, dočasné pracovní neschopnosti, ošetřování člena domácnosti a doba pobírání dalších dávek nemocenského pojištění.

2. Pracovat a brát půl penze - 180 dní navíc

Pokud budete pracovat a brát jen polovinu svého vyměřeného důchodu, zvýší se vám procentní výměra důchodu o 1,5 % výpočtového základu za každých 180 kalendářních dnů výdělečné činnosti, tj. o 3 % za rok. (Polovinou starobního důchodu se rozumí polovina základní výměry a polovina procentní výměry.)

3. Pracovat a důchod nebrat - 90 dní navíc

Když důchod po dosažení důchodového věku brát nebudete, přestože už na něj máte nárok, procentní výměra důchodu se vám bude zvyšovat o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti, tj. o 6 % za rok. Musí se ale jednat o výdělečnou činnost, která zakládá účast na důchodovém pojištění.

Pozor! Do odpracovaných 360, případně 180 dní nebo 90 dní, se nezapočítává doba neplaceného volna, neomluvené absence, dočasné pracovní neschopnosti, ošetřování člena domácnosti a doba pobírání dalších dávek nemocenského pojištění.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.