VLÁDA V BOJI S OMIKRONEM ROZHODLA: PRACOVNÍ KARANTÉNA? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VLÁDA V BOJI S OMIKRONEM ROZHODLA: PRACOVNÍ KARANTÉNA?

Pracovní karanténa se nakonec bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách.
Pracovní karanténa se nakonec bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. (Blesk/Václav Burian, iStock)

Za branami již číhá varianta omikron, a tak vláda Petra Fialy (57, ODS) včera řešila, že tzv. pracovní karanténa se nakonec bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Kabinet také očkovaným umožní pět PCR testů zdarma měsíčně.

Původně se podle ministrů měla pracovní karanténa týkat i zaměstnanců v dopravě, energetice, vodním hospodářství nebo pohřebnictví. Nakonec se to ale smrsklo jenom na dvě pro profesní oblasti, na zdravotnictví a sociální služby.

Hrozí izolace

A jak to bude fungovat v praxi? Pokud pracovníkovi v daném odvětví vyjde pozitivní antigenní test, bude ho moci nechat zaměstnavatel v práci, v případě, že bude nosit respirátor a nebude mít covidové příznaky. Pokud však nákazu potvrdí i PCR test, musí jít stejně do izolace. Podmínky karantény pak mají určit krajské hygienické stanice.

5 testů zdarma

Vláda také schválila, že každý člověk, který začal s očkováním nebo má již vakcinaci ukončenou, může využít pět PCR testů měsíčně hrazených zdravotní pojišťovnou. Válek také potvrdil, že všichni zaměstnanci se budou muset od pondělí povinně testovat dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dnů.

Změna ve škole

Jinak to ale bude ve školách. „Od 17. ledna upravujeme systém ve školách, přecházíme na systém jednoho antigenního testu, při pozitivních nálezech potvrzovací PCR test,“ řekl včera šéf rezortu zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09).

JEN PRO ZDR AVOTNÍK Y A SOCIÁLNÍ SLUŽBY

Kdy do karantény v zaměstnání?

  • Mám pozitivní antigenní test: musím se uchýlit nejméně na 5 dní do karantény. Pokud si zajdu na PCR a ten je negativní, můžu karanténu ukončit i dřív.
  • Mám pozitivní PCR test: do práce vůbec nejdu a v případě, že PCR potvrdí předchozí pozitivní antigenní test, čeká mě izolace.
  • Kolega má pozitivní antigenní test: čekám, zda se u něj nákaza potvrdí i PCR testem. Pokud jsem s ním byl v kontaktu, ozve se mi hygiena a pošle mě na PCR.
  • Kolega má pozitivní PCR test: pokud mě kolega »naprášil« hygieně, ta mě kontaktuje a pošle na PCR test.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.