Nová fakta: Dvě očkování chrání jen na 15 % | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nová fakta: Dvě očkování chrání jen na 15 %

Očkování proti covidu.
Očkování proti covidu. (Reuters)

Kdo má jen dvě dávky očkování, ten by si měl dávat velký pozor. Statistiky totiž tvrdí, že jejich ochranný efekt klesl v lednu k pouhým 15 procentům. Podle epidemiologa Romana Prymuly (57) za to může doba, která uběhla od očkování, ale i omikron.

Ještě v prosinci přitom podle dat ministerstva zdravotnictví ochranný efekt vakcinace bez posilující dávky dosahoval 56,6 procenta. Ke čtvrtku to ale bylo jen 15, 4 procenta. Co za tímto prudkým poklesem stojí? „Dá se to vysvětlit jednak tím, že tam bude delší odstup od dvoudávkového schématu,“ řekl Aha! epidemiolog Roman Prymula. Nejvíce lidí u nás bylo očkováno loni v červnu a červenci.

„Druhá věc je, že už se tady v řadě případů objevuje varianta omikron, která je na dvoudávkové schéma poměrně necitlivá,“ vysvětlil Prymula s tím, že dle dat ze zahraničí na omikron funguje jen ve 20 procentech. Z toho vyplývá, že všichni, co ještě nebyli na posilující dávce a mají na ni nárok, by si pro ni měli co nejdříve zajít. Co ale děti, pro které byly vakcíny schválené až v prosinci, nebo lidé, kteří se nechali očkovat teprve nedávno? „Osobně si myslím, že tam by nějaká účinnost měla být i v případě omikronu, a to zhruba po dobu dvou měsíců,“ řekl epidemiolog.

Zabrání hospitalizaci

Dobrou zprávou je, že i když se ochrana očkovaných proti nákaze snižuje, před pobytem v nemocnici je stále chrání dobře i bez třetí včeličky. V prosinci i lednu se pohybovala nad 70 procenty. Zda tato hodnota přestojí i variantu omikron, ale epidemiolog nechtěl spekulovat. „Nějaký efekt by tam měl být, myslím si ale, že nižší, než u delty. Počkejme však na data, která budou k dispozici,“ řekl Roman Prymula.

Přeočkování chrání na 86 %

Lidé, kteří už dostali třetí dávku, jsou podle statistik před nákazou chráněni na 86,6 procenta. Ještě o něco vyšší je ochrana před hospitalizací, která činí 88,1 procenta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.