Boj s covidem: 5denní karanténa i testování 2x týdně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Boj s covidem: 5denní karanténa i testování 2x týdně!

Zedník? Podnikatel? Testovat se podle ministra Vlastimila Válka (61, TOP 09) budou všichni zaměstnanci.
Zedník? Podnikatel? Testovat se podle ministra Vlastimila Válka (61, TOP 09) budou všichni zaměstnanci. (Foto Aha! – D. Malík, J. Poláček, ČTK/D. Glück)

Pomoc lidem, které čekají problémy s placením účtů za elektřinu a plyn, včera schválila vláda. Protože hoří, některá opatření má Sněmovna projednat ve zrychleném režimu. A kvůli postupu mutace koronaviru omikron se už od příštího úterý nařízená doba karantény krátí na pět dní. Na stonání prostě není čas...

Testování v práci bez výjimek

Vláda bude od 17. ledna vyžadovat testování zaměstnanců ve firmách. A to 2x týdně. A je jedno, zda jsou rozočkovaní, neočkovaní, plně chráněni vakcínou nebo prodělali covid. Pokud by se ale zaměstnanec poněkolikáté odmítl otestovat, mohl by být propuštěn za porušení pracovní kázně. Alespoň to řekl Seznam zprávám Jan Rafaj ze Svazu průmyslu. V případě pozitivity půjdou na 5 dní do karantény. Opatření by podle ministra mělo fungovat dva až tři týdny. Nyní se jednou do týdne testují ti, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půlroce neprodělali nemoc. A když zaměstnanec test odmítne? Toho podle Válka zaměstnavatel nahlásí hygieně. Pracovník pak bude muset na home office. Pokud to není možné, pracovník musí nosit respirátor, udržovat rozestupy a jídlo konzumovat v ústraní.

Zmrazení platů platí

Platy ústavních činitelů, soudců a žalobců se sice od ledna zvedly o 6 %, od února se ale mají vrátit na loňskou úroveň. Včera to stvrdil kabinet, který novelu chce projednat ve Sněmovně zrychleně. Plat politiků od letošního ledna vychází z částky 89 155 korun. Podle schváleného návrhu zůstane základ stejný jako loni, měl by činit 84 060 Kč. U soudců to místo 106 986 Kč bude 100 872 korun a u státních zástupců místo 96 287 Kč pro letošek 90 748 korun. Zástupci justice se už v minulosti kvůli zmrazení svých platů obraceli na soudy, ty jim vyhověly. „Jsme v situaci, která je vážná z hlediska narůstajícího schodku státního rozpočtu a celkové ekonomické situace ČR. Není to opatření vůči úzké skupině soudců nebo ústavních činitelů. Dalším statisícům ve veřejném sektoru jsme platy nezvýšili,“ uvedl ministr práce Marián Jurečka (40, KDU-ČSL). Posledně kabinet rozhodl, že výdělky mají růst jen zaměstnancům v první linii boje s covidem.

Pomůžou i podnájemníkům

Ve zrychleném režimu chce také vláda prosadit pomoc lidem, které již tíží, nebo na ně brzy dopadnou, drahé energie. Jak? „Navýší se adekvátně příspěvek na bydlení a rozšíří se, aby na něj dosáhlo více lidí. Současně jsme rozhodli, že v případě dramatických výkyvů na trhu s energiemi bude moci vláda zvýšit normativy,“ uvedl Fiala. Na příspěvek na bydlení mají nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, jimž na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 % příjmu, jinde 30 %. Výše dávky vychází z normativů, poslední zvýšení ale nezahrnuje zdražování energií. Novela proto částky navyšuje. Podle ní by se tzv. normativní náklady mohly jednorázově zvednout podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení o 1100 až 2100 korun. Podporu by nově mohli pobírat i podnájemníci.

Dlouhých 14 dní? Už ne

Nevyvolá horší průběh nemoci, ale je extrémně nakažlivý. Příznaky se u varianty omikron objevují rychleji, takže by lidé měli být infekční po kratší dobu. I kvůli tomu se od příštího úterý doba strávená v covidové samoizolaci zkracuje. „Je dobré a potřebné zkrátit karanténu i izolaci na pět dní,“ řekl po včerejším jednání premiér Petr Fiala (57, ODS). Vláda se totiž obává, že při vyšší nemocnosti by mohlo vypadnout z provozu příliš mnoho zaměstnanců. Také těch z klíčových složek infrastruktury. Do izolace nastupují lidé s potvrzenou nákazou, v současné době trvá dva týdny. V karanténě jsou lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. Ukončit ji šlo doteď po sedmi dnech negativním PCR testem, pokud nebyly žádné příznaky. Bez testu i karanténa trvá dva týdny. Nově má podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (61, TOP 09) také platit, že na pět dní v karanténě po rizikovém kontaktu skončí i očkovaní a lidé po prodělání covidu. Dosud nemuseli, pokud nebyli z jedné domácnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.