Vláda odsouhlasila konec covidových certifikátů: Na pivo bez omezení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vláda odsouhlasila konec covidových certifikátů: Na pivo bez omezení!

Ani ne za týden skončí nutnost ukazovat obsluze platný certifikát. Bez něj teď není možné zajít si na oběd nebo za kulturou.
Ani ne za týden skončí nutnost ukazovat obsluze platný certifikát. Bez něj teď není možné zajít si na oběd nebo za kulturou. (Foto Aha! – H. Lacinová, M. Protivanský, T. Tran, ČTK/L. Plíhal)

Už žádné ukazování certifikátu o očkování proti covidu při návštěvě restaurace, kadeřnictví nebo při návštěvě divadla. Vláda tuto povinnost zruší k 9. únoru. To ovšem neznamená, že vakcinace ztrácí svůj smysl. Ani to, že třetí dávka není potřebná. Jak to teď s očkováním a opatřeními vůbec bude? Aby se v tom člověk vyznal, chce si to poznamenat v kalendáři několik dat.

Tři důležité dny:

9. února

V tento den přestane platit povinnost prokazovat se v restauraci, hospodě, v kadeřnictví, na manikúře a v dalších službách certifikátem o očkování proti covidu nebo prodělání nemoci. Stejně tak budou od této povinnosti osvobozeni návštěvníci divadel, kin a dalších kulturních či sportovních a dalších akcí. To znamená, že všechna zařízení budou moci využívat i lidé, kteří žádný certifikát nemají.

15. února

Začne platit zkrácení platnosti očkovacích certifikátů na 9 měsíců bez třetí posilující dávky. Toto datum by si bedlivě měli poznamenat hlavně ti, kdo dostali dvě dávky vakcíny v květnu nebo dřív a ještě nebyli na tzv. booster (posilující) dávce. Že se to teď zdá jako zbytečnost? Omyl! „Očkování je především ochrana proti vážnému průběhu onemocnění covid-19, rozhodně je tedy vysoce žádoucí očkovat se třetí dávkou,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. S tím souhlasí i epidemiolog Roman Prymula (58). „Určitě ano (má očkování smysl – pozn. red.), protože nikdy nevíme, jaká další varianta se může objevit a jaké důsledky to pak bude mít,“ sdělil Aha! exministr zdravotnictví. Kromě ochrany vlastního zdraví je ale důležité mít platný očkovací certifikát při cestě do zahraničí (konkrétní pravidla a požadavky pro cesty do jednotlivých zemí najdete na stránkách ministerstva zahraničí www.mzv.cz). Navíc nikde není psáno, že i když se teď opatření rozvolní, v budoucnu se znovu neobnoví.

18. únor

Přestane platit dosud povinné testování v zaměstnání a ve školách. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (61, TOP 09) testování splnilo svůj účel. „Podařilo se zachytit řadu zdrojů nákazy onemocnění covid, díky čemuž jsme zpomalili nástup varianty,“ uvedl.

Rozhodují v souladu se soudem

Vládní plán rozvolnění kopíruje rozsudek Nejvyššího správního soudu. Ten ve středu zrušil povinnost prokazovat se certifikátem v restauracích nebo klubech. A dal kabinetu týden na nápravu opatření, tedy do 9. února. Podle tiskového prohlášení Úřadu vlády ale k povolování otěží dojde „i bez ohledu na rozsudek Nejvyššího správního soudu především na základě doporučení odborníků“.

Respirátory zůstávají

Jak upozorňuje rezort zdravotnictví, tím všechna uvolnění prozatím končí. To znamená, že i nadále budou Češi muset nosit uvnitř budov, v prostředcích hromadné dopravy nebo ve vozech taxi respirátory či nanoroušky. Nadále také platí doporučení, že tam, kde to jde, by měli zaměstnavatelé umožnit a preferovat tzv. home office, tedy práci z domova. Nemění se ani pravidlo, že kdo měl pozitivní PCR test, musí do izolace. Ta je nyní nastavená na 5 dní, pokud neměl nemocný v posledních dvou dnech příznaky. Pět dní bude trvat také karanténa, do které jdou lidé po rizikovém kontaktu s nakaženým. Výjimku mají ti, kdo v uplynulých 30 dnech měli pozitivní PCR test a byli tak v izolaci.

Konec pandemie?

Vypadá to, že vláda také uvažuje o konci pandemické pohotovosti v Česku. V tomto stavu mohou ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice vyhlašovat mimořádná opatření za účelem zmírnění šíření pandemie covidu. Pohotovost může ukončit svým usnesením Sněmovna. A to na návrh vlády nebo 40 poslanců. „Na sněmovní schůzi, která začíná 14. února, navrhneme zrušení pandemické pohotovosti. Konkrétní datum jejího konce bude určen na základě vývoje pandemie v následujících dnech,“ uvedl premiér Petr Fiala (57, ODS). Pandemickou pohotovost ale vláda bude moci zřejmě znovu vyhlásit na základě pandemického zákona, jehož novela ve středu v noci prošla po 35 hodinách obstrukcí opozice Sněmovnou. Teď hod dostanou k posouzení senátoři, a pokud ho i ti schválí, tak poputuje k podpisu prezidentovi. SPD ale už prohlásila, že pokud by norma začala platit, hodlá se obrátit na Ústavní soud.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.