Kalamita na Třinecku: Popelnice nemá kdo vyvážet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kalamita na Třinecku: Popelnice nemá kdo vyvážet

Horský terén je v zimě pro popeláře náročný, i když jsou v plné síle.
Horský terén je v zimě pro popeláře náročný, i když jsou v plné síle. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Dorota Havlíková)

Viry skolily na Třinecku popeláře. Buď jsou nemocní, nebo v omikronové karanténě. V oblasti schází až třetina pracovníků, což komplikuje svoz odpadů.

Marodí každý čtvrtý popelář a na některých trasách odpadly celé posádky vozů. Zastupují je náhradní party, které terén neznají, nebo sedí v autě jen jeden závozník. Tomu pak mnohem déle trvá, než se sám postará o několik set popelnic, navíc v hlubokém sněhu. „Může se stát, že například místo ranních hodin, dorazí do obce popeláři až odpoledne nebo v sobotu,“ vysvětlil vedoucí komunálních služeb společnosti Smolo Tomáš Ondraszek s tím, že prosí obyvatele od Hrčavy na Frýdecko- Místecku až po Chotěbuz na Karvinsku o pochopení.

Celodenní posilovna

Zima je pro popeláře náročná, i když jich třetina nemarodí. Půlku z asi 450 popelnic, o které se musejí postarat na své trase, jim lidé nepřipraví. Takže 50 až 100 kilo těžké nádoby rvou běžně ze závějí.

Jsou už zvyklí

Skluz se pravděpodobně výrazně dotkne nádob s plasty, papírem a sklem, protože přednost chce dát firma svozu černých popelnic. Starousedlíci jsou prý ale na takové výpadky zvyklí. „Zvlášť v zimě se u nás v horách stává, že popeláři nahoru nevyjedou. Popelnice pak musí dolů přiblížit traktor,“ uvedl Marek Sikora, starosta Hrčavy, nejvýše položené obce v regionu.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.