Velká popelnicová revoluce: Jak to bude s odpady? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Velká popelnicová revoluce: Jak to bude s odpady?

Mnoho variant, ale podle ministerstva by mohly existovat pouze dva kontejnery na odpad.
Mnoho variant, ale podle ministerstva by mohly existovat pouze dva kontejnery na odpad. (Foto Aha! – J. Koťátko, ČTK/P. Uhlíř, Profimedia.cz, ara)

Modrá na papír, žlutá na plast, zelená na sklo. Základní pravidla třídění odpadů znají i malé děti. Rezort životního prostředí však přišel s nápadem jen na dva druhy kontejnerů. Chce tím bojovat proti tzv. popelnicovému smogu. Šéf České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka ale tvrdí, že takový problém neexistuje.

Mnoho kontejnerů, ale málo místa v ulicích. To je problém, která by podle ministerstva mohl v budoucnu vyřešit systém dvou popelnic. Jedna by byla na směsný komunální odpad a druhá na tzv. separovaný pro plast, papír či kovy. „Je to změna, ke které už reálně dochází. Ale pomalu, protože je vázaná na provoz nových chytrých dotřiďovacích linek, které se staví a uvádějí do provozu,“ řekl Aha! šéf rezortu životního prostředí Petr Hladík (38, KDU-ČSL). Takové linky dokážou selektovat jednotlivé druhy odpadů. Zatím jsou ale jen v Brně a Ostravě, další se staví v Praze.

Méně místa?

Podle Hladíka v některých městech dochází prostory, kam kontejnery umisťovat. Jenže ministrova slova rozporuje výkonný ředitel odpadové asociace Havelka. „Z odborného hlediska nic jako popelnicový smog není. To je výraz, který si bůhví kdo vymyslel. Dostatek míst pro třídění je pozitivní, nikoli negativní aspekt,“ řekl Aha!. Podle Hladíka je ale třeba zdůraznit, že se jedná o možnost pro obce, nikoliv o povinnost. „Je vždy na podrobném vyhodnocení obcí, zda budou přistupovat ke změnám v jejich systémech sběru tříděných složek,“ uvedl.

Politický výkřik

Podle Havelky si ale občané na velké množství popelnic nestěžují. Naopak se podle něj rozvíjí trend, kdy si Češi barevné kontejnery nechávají dodat až do domu. A lidé i obce si to prý velmi pochvalují. Havelka rovněž podotkl, že v posledních letech rezort životního prostředí naopak podporoval rozvoj sběrné sítě klasických barevných kontejnerů. Kritizuje také absenci hlubších odborných analýz. „Neříká se, kolik by to stálo, co by to konkrétně mělo komu ulehčit, jaké by to mělo dopady na kvalitu třídění. Zavádět systém dvou popelnic, když se teď většina republiky vybavila kompletní sadou barevných sběrných nádob, nedává smysl. Jenom to vypadá jako takový politický výkřik,“ dodal.

Unikátní sběrný dvůr

Jeden z největších sběrných dvorů v Česku má od minulého týdne Brno. Jeho vybudování stálo 50,5 milionu korun a městská odpadová společnost SAKO Brno jej otevřela v Židenicích. Rozlohu má 6100 metrů čtverečních. Zpoplatněný je jen stavební odpad. „Brno provozuje několik dvorů, tento je unikátní svojí rozlohou i umístěním,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková (46, ODS).

Za 2 roky přibude další?

Od začátku roku 2025 by ke stávajícím sběrným nádobám na papír, plast či sklo měla přibýt ještě jedna. Na odpadní textil. Ukládá to totiž zákon o odpadech.

Přečtěte si
miroslava13
1. 11. 2023 • 11:10

rachot u popelnice na sklo mi též vadí....ale co to bude za bordel, když každá ves a město bude mít jiný typ popelnic??? To si nedovedu představit!!

AHel
11. 8. 2023 • 16:00

Pan Havelka je vedle jako jedle. Popelnice zhnusily celou Prahu, jsou před školami, před kavárnami, před mateřskou školou, hnus a hnus. Popelnice by se měly ještě 1x za rok stěhovat na jiná místa, aby si bordel, hluk užili všichni občané, protože pak by jim došlo, že když nemůžu spát a jdu se psem v vyhodím dvě láhve od piva do kontajneru na sklo, tak vzbudím v létě celou ulici, protože to je katastrofický zvuk. nesmírně to snižuje kvalitu života. POKUD SI NIKDO NESTĚŽUJE NA HNUSNÉ POPELNICE, KTERÉ BY Z HYGIENICKÝCH DŮVODŮ V BLÍZKOSTI ŠKOL, KAVÁREN NEMĚLY VŮBEC BÝT A JE JICH HODNĚ, TAK JÁ SI STĚŽUJI, MOJE DVĚ DCERY TAKÉ, MOJE MAMINKA ROVNĚŽ, DVĚ DALŠÍ KAMARÁDKY A RODINNÁ PŘÍTELKYNĚ TAKÉ!!!!!!!!!! TEN BORDEL V NEDĚLI VEČER OKOLO POPELNIC TO JE HRŮZA. Banánová republika hadr, proti nám. Fuj.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.