Mutace nemoci má mírnější průběh: Proč omikron plní nemocnice? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mutace nemoci má mírnější průběh: Proč omikron plní nemocnice?

V nemocnicích bylo včera 2998 pacientů s covidem.
V nemocnicích bylo včera 2998 pacientů s covidem.  (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Varianta omikron decimuje Česko! Přestože podle studií by měla mít lehčí průběh, v nemocnicích nemocných přibývá. Odborníci mají jasno: virus samotný není mírnější, než byla například delta. Problém je jinde.

K pátečnímu ránu leželo s covidem v nemocnicích 2998 pacientů, o 800 víc, než minulý týden! Z nich 196 bylo ve vážném stavu. Celkový počet hospitalizovaných ve srovnání s nynějšími počty nakažených je vysoký jen na první pohled. Podle odborníků musíme vzít v úvahu, že vážnější nebo těžký průběh onemocnění se u lidí projevuje dva až tří týdny po zjištění diagnózy. „Nynější počty hospitalizovaných proto vycházejí z čísel, aktuálních před necelým měsícem. V té době byl počet infikovaných u nás mnohem vyšší,“ vysvětlil Aha! imunolog a mikrobiolog Václav Hořejší. Počet lidí v nemocnicích bude podle něj ještě nějakou dobu stoupat.

Chybí třetí dávka

Na vysokém počtu hospitalizovaných se podílejí velkou měrou nejen tzv. odmítači vakcinace. „Přibývá a bude přibývat těch, u nichž začíná klesat účinnost protilátek získaných po dvou dávkách očkování a na třetí, posilující, dávku přitom nešli,“ varuje Václav Hořejší. To platí podle něj, i pokud jde o reinfekce.

Zřizují covidové jednotky

Slezská nemocnice v Opavě včera zrušila plánované operace a omezila provoz některých ambulancí. „Denně máme 10 až 15 covidových pacientů a musíme otevřít dvě nové covidové jednotky,“ uvedla mluvčí nemocnice Monika Kunčarová. Včera tam bylo hospitalizováno 75 pacientů s nákazou koronaviru.

Od začátku 3,2 milionu Za čtvrtek přibylo 44 212 nákaz, z toho 6550 reinfekcí. První nakažené v ČR odhalily testy v březnu 2020. Od té doby jich bylo potvrzeno 3,2 milionu. Téměř 2,8 milionu lidí se z covidu vyléčilo a 37 363 nákaze podlehlo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.