Světlo na konci tunelu? Vláda: Od zítra rozvolňujeme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Světlo na konci tunelu? Vláda: Od zítra rozvolňujeme

Petr Fiala, Vlastimil Válek
Petr Fiala, Vlastimil Válek (Blesk:Michal Protivanský/CNC)

Prokazování se covidovými certifikáty je u konce. Od půlnoci ze středy na čtvrtek začnou platit nová pravidla, která tuto povinnost ruší. Do restaurací, či na hromadné akce budou tak moct i neočkovaní. Povinnost nosit respirátory ale stále platí!

Nová pravidla bude ještě dnes schvalovat vláda Petra Fialy (57, ODS), což má být ale nejspíš jen formalita. Podle Nejvyššího správního soudu je totiž nezákonné vyžadovat prokazování se certifikátem v restauracích nebo ubytovacích zařízeních. Vláda ale už dopředu sdělila, že certifikát nebude potřeba ani v dalších provozovnách a službách a také na kulturních nebo společenských akcích.

„Prokazovat certifikátem se nebude v podstatě nikde,“ uvedl včera mluvčí rezortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Rychlá změna v opatřeních se ale nelíbí některým provozovatelům, kteří si musí počkat až na dnešní rozhodnutí kabinetu, aby přesně věděli, jak bude od zítřka jejich podnikání regulované. A nadšení nejsou ani někteří odborníci. Ačkoliv premiér Fiala minulý týden řekl, že celá věc je zkonzultována s odborníky, šéf epidemiologické skupiny Národního institutu pro zvládání pandemie Rastislav Maďar uvedl, že jej se na zrušení kontrol certifikátů kabinet neptal. Stále ale platí povinnost nosit respirátory uvnitř budov a také je v platnosti omezení účastníků na hromadných akcích. Příští pátek by ale mělo skončit plošné testování ve školách a firmách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.