Strach obyvatel Česka z inflace sílí: Šetříme, jak se dá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Strach obyvatel Česka z inflace sílí: Šetříme, jak se dá

Jak jen na nákupech ušetřit? Lidé se stále více dívají na cenovky potravin.
Jak jen na nákupech ušetřit? Lidé se stále více dívají na cenovky potravin. (Foto Aha! – Jiří Koťátko, infografika Aha! )

Drahota se nedá zastavit. Inflace vystoupala na 17,5 procenta a lidé v Česku mohutně osekávají výdaje. Nejčastěji šetříme na jídle a energiích, čtvrtina lidí neutrácí za zábavu a někteří už šetří dokonce i na vlastních dětech!

Následky neustále rostoucích cen na sobě pociťuje už 80 procent lidí. „Lidé dopady inflace pociťují v každodenním životě. Ať už jdou na týdenní nákup, nebo na oběd. Proto je zcela pochopitelné, že inflace je pro Čechy aktuálně největším strašákem a negativně se projevuje na náladě spotřebitelů,“ řekl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE, pro kterou průzkum zpracovala agentura Ipsos.

Dětem upíráme neradi

Průzkum ukázal, že více než polovina obyvatel šetří na jídle, snížit spotřebu energií a vody se snaží dokonce přes dvě třetiny našinců. Čtvrtina respondentů uvedla, že ve snaze ušetřit omezuje jízdy autem, mladí lidé pak nejčastěji rušili předplatné streamovacích služeb a omezovali návštěvy restaurací a kaváren. Vůbec nejméně lidé zatím šetří na dětech, jen pět procent přiznalo, že osekává výdaje na dětské koníčky a kroužky, na výbavě do školy chce šetřit jen 3,3 procenta respondentů.

Pomůže hotovost?

Podle průzkumu si téměř 13 procent Čechů myslí, že držet peníze v hotovosti jim pomůže v boji proti rostoucí inflaci. „Neuvědomují si však, že se jejich úspory tímto způsobem znehodnotí,“ dodal Radomír Jáč.

Na zábavu nemá čtvrtina 

Zatímco dvě pětiny domácností utratí za volnočasové aktivity a končíky mezi 10 a 30 procenty svého rozpočtu, čtvrtina rodin si výdaje na zábavu už nemůže dovolit vůbec. Zjistil to průzkum společnosti KRUK. Ze zájmových oblastí lidé v Česku nejčastěji utrácí za cestování, restaurace a zahrádkaření. Oproti předchozím letům lidé naopak omezili náklady za kulturu a sport. 

Víte, že...

...meziroční inflace vyjadřuje, o kolik se zvýšila cenová hladina služeb a zboží za posledních 12 měsíců? Podle odhadů ekonomů má letos dosáhnout zhruba 20 procent!

Třetina hledá lepší práci

Až 35 procent lidí kvůli vysoké inflaci a nízkým příjmům v současnosti uvažuje i o změně práce. Nejčastěji to zvažují lidé mezi 27 až 35 lety, častěji pak ženy. Z jednotlivých krajů mají zaječí úmysly nejčastěji lidé na Vysočině, kde to uvedla téměř polovina. Pravým opakem je Liberecký kraj, kde téměř 76 procent lidí uvedlo, že o hledání lépe placené práce neuvažují.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.