Inflace stoupla na 18 %: Už víte, za co se najíte?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Inflace stoupla na 18 %: Už víte, za co se najíte?!

Prázdná peněženka, vypnuté topení a vyjedená lednička. Taková realita některé z nás čeká i po zbytek roku.
Prázdná peněženka, vypnuté topení a vyjedená lednička. Taková realita některé z nás čeká i po zbytek roku. (Foto Profimedia.cz, archiv Blesku)

Když byla v únoru meziroční inflace poprvé dvouciferná, ekonomové strašili, že v následujících měsících dosáhne až 12 procent. Vedle jak ta jedle! Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je totiž oproti loňskému září v průměru dráž o 18 procent!

Jde o nejvyšší hodnotu meziroční inflace od prosince 1993. Nejvýražněji zdražovaly položky týkající se bydlení, hlavně energie – celkově o 50 procent. Zpátky se ale nedržely ani potraviny, třeba taková mouka, jíž všichni pár kilo pořídíme kvůli nadcházejícím vánočním svátkům, zdražila o 61 procent. O více než polovinu jsou dražší také máslo či mléko (viz tabulka). Za vše dle ekonomů může v současné chvíli konflikt na Ukrajině, který blokuje dostupnost paliv, zemního plynu i třeba obilí.

Zastropování pomůže

Bude to pokračovat tímhle tempem? Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma BH Securities a poradce premiéra, se chýlíme ke konci. „Vysokou inflaci budeme mít do konce letošního roku. Od nového roku ji sníží zastropování cen elektřiny a plynu (vládním nařízením – pozn. red.). Právě ty totiž dnes zdražování ženou nahoru,“ řekl Aha! Dodal však, že nemáme čekat, že se ceny někdy vrátí na úroveň před nárůstem. Problém je, že teď rostou moc rychle a ideální inflace je prý dvouprocentní.

Po zimě to půjde

Podle Davida Marka, hlavního ekonoma Deloitte, ale existují položky, které by výrazně zlevnit mohly. „Pokud přežijeme tuto zimu a zmírní se energetická krize, tak by se astronomické ceny elektřiny a plynu mohly vrátit na původní úroveň. Možná ne úplně na úroveň z roku 2021, ale na opravdu výrazně nižší, než teď,“ řekl Blesku.

Vyšší minimálka?

I v souvislosti s přemrštěnou inflací navrhne ministr práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL) růst minimální mzdy od ledna. Měla by odpovídat 41 procentům průměrné mzdy, což by dle propočtů ČTK mělo znamenat 350 korun navíc (nyní je minimální mzda 16 200 korun). Na růst minimální mzdy tlačily odbory, a to rovnou o 2 tisíce korun měsíčně, proti byli ale zaměstnavatelé.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.