Krádeže, rozvody, sebevraždy: Rizika rekordní chudoby Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Krádeže, rozvody, sebevraždy: Rizika rekordní chudoby Čechů!

﷯Finanční problémy mohou zvednout spotřebu alkoholu.
﷯Finanční problémy mohou zvednout spotřebu alkoholu. (Foto Aha! – J. Koťátko, Profimedia, archiv)

V důsledku pokračující války na Ukrajině i dozvuků pandemie covidu, čeká letos Čechy nejvyšší propad reálných mezd v novodobé historii. Podle analytiků společnosti Cyrrus se kupní síla sníží o 8,3 %. Pro zachování komfortu z loňského roku nám bude chybět 170 miliard korun. Právě o takovou částku se letos budeme muset uskromnit.

„Průměrnému českému zaměstnanci, který pracuje na plný úvazek, tak za celý rok 2022 bude k dosažení předchozího životního standardu scházet přibližně 40 tisíc korun, tedy asi 3300 Kč měsíčně,“ uvedl Vít Hradil ze společnosti Cyrrus. Reálná kupní síla takového člověka se podle Hradila vrátí zpět v čase přibližně do roku 2018.

Hlavní viníci

Na brutální míru inflace po celém světě – v Česku má letos dosáhnout 15,3 procenta – vlády a centrální banky reagovaly razantním uvolněním hospodářských politik, kdy obyvatelstvu dopřávaly štědré podpůrné programy a snadný přístup k úvěrům. „Tato opatření udržela zvýšenou poptávku, jejíž náraz na omezenou nabídku způsobil všeobecný růst cenové hladiny,“ stojí v analýze společnosti.

Vedlejší škody

V letech 2022 až 2024 může navíc podle analýzy docházet ke zvýšení četnosti krádeží, spotřeby alkoholu, vyšší rozvodovosti i počtu sebevražd. Vzroste prý i podíl mladistvých, kteří nedocházejí do školy ani do práce a ještě dál se sníží důvěra ve vládu. I přes objektivní zhoršení životní situace by ale lidé neměli propadat chmurám. Podle analytičky Cyrrus Anny Píchové by snižování reálných mezd mělo být jen krátkodobé a lze očekávat brzké zlepšení. „Situaci je potřeba vnímat jako přechodnou a nezapomínat na to, že v uplynulé dekádě náš čistý disponibilní příjem rostl,“ uzavírá.

Víte, že...

...jen třikrát v novodobých dějinách reálné mzdy klesly, a to v letech 1998 (- 1,4 %), 2012 (- 0,8 %) a 2013 (-1,5 %)?

Propadají se všem, nám nejrychleji

Zatímco v Česku se očekává propad reálných mezd o víc než 8 procent, evropský průměr klesá o 2,3 % a státy Visegrádské čtyřky očekávají ještě mírnější pokles. V Polsku by se reálné mzdy měly letos snížit o 2,1 procenta, na Slovensku o 1,1 procenta a v Maďarsku o 0,3 procenta. Proč jsme na tom absolutně nejhůř? Podle Víta Hradila Česko bylo v horší situaci už před příchodem pandemie, problémy na nás tak dopadly tvrději než na ostatní. „Měli jsme už špatnou výchozí pozici. Rostly nám úrokové sazby i ceny nemovitostí. Do toho jsme byli i velmi silně závislí na fosilních palivech z Ruska a naše ekonomika je energeticky náročná,“ vysvětlil Aha!.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.