Naučte se vařit beze zbytku... Do posledního drobečku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Naučte se vařit beze zbytku... Do posledního drobečku

Jakmile se do toho dostanete, zjistíte, že vaření beze zbytků může být snadné.
Jakmile se do toho dostanete, zjistíte, že vaření beze zbytků může být snadné. (Foto scom)

Ročně se v Česku vyhodí milion tun jídla, které by ale končit v koši nemuselo. A přes tři čtvrtiny vyplýtvaných potravin připadá na domácnosti! Přitom v kuchyni můžete vařit beze zbytku a výrazně ušetřit. Aha! vám poradí, jak na to...

Se seznamem v ruce

Do obchodu přicházejte najezení a s pečlivě připraveným seznamem jídla. Vyhnete se tak tomu, že budete mít velké oči a naházíte do košíku vše, co vám přijde pod ruku.

Plánujte

Nákup, vaření a jídelníček si pečlivě naplánujte dopředu. Produkce zbytků se tím výrazně zmenší. Nevařte přehnaně velké množství jídla, a když vám přece jen něco zbude, snažte se to využít v receptu na další den.

Maso

Pokud pečete maso vcelku (např. celé kuře) a zbude vám kus masa, můžete z něj připravit například kari se zeleninou a rýží. Případně můžete nakrájet na malé kousky a udělat rizoto. Nevyužité kosti z masa a odkrojky dávejte do pytlíku a ihned zamrazte. Až budete mít dostatečné množství, využijte je na přípravu masového vývaru.

Staré pečivo

  • Staré pečivo využijte na nádivku, krutony do polévky či salátu nebo na strouhanku.
  • Ze staršího chleba připravíte topinky, které můžete obložit například strouhaným sýrem nebo pikantní masovou směsí.
  • Můžete z něj také připravit sladkou variantu – francouzské tousty nebo žemlovku.

Zelenina

  • Z čistých zeleninových nebo bramborových slupek lze připravit chipsy. Stačí promíchat s olejem, osolit, vyskládat na plech a dát do trouby.
  • Z nevyužitých kousků zeleniny můžete vykouzlit salát.
  • Oloupané kousky z kořenové zeleniny, čisté slupky cibule, bylinky, přezrálá rajčata, nespotřebovanou zeleninu můžete sbírat na zbytkový vývar. Stačí dávat do sáčku a nechat v lednici nebo zamrazit. Jakmile máte potřebné množství (jednu třetinu by měla tvořit kořenová zelenina a cibule) zeleninu opečte nasucho na pánvi a přidejte do vroucí vody (na 1 díl zeleniny 3 díly vody). Osolte, přidejte oblíbené koření a vařte 30 – 45 minut. Bylinky přidávejte až ke konci.

Ovoce

Přezrálé ovoce můžete rozvařit do snídaňových kaší, bábovek (např. banány) nebo odšťavnit či rozmixovat do smoothie. Omytou citronovou nebo pomerančovou kůru můžete usušit a schovat jako ingredienci nebo ozdobu na dezerty. Lze s nimi provonět cukr, vodku nebo udělat kandovanou kůru.

Mléčné výrobky

  • Nestíháte spotřebovat jogurt, tvaroh nebo zakysanou smetanu? Přidejte mléčný výrobek do těsta na koláč nebo bábovku, dodá jim vláčnost.
  • Z mléčných výrobků a rozmixovaného přezrálého ovoce můžete vytvořit lahodné koktejly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.