Houby začínají růst... Najít se dají i hřiby!
Houbaři se konečně dočkali. A z lesa si dokonce odnášejí první hřiby! Na ukázkové kováře na Chomutovsku narazil Karel Netsch, také houbařka Jessica Škrdlantová z Kladna se radovala ze svého letošního prvního krasavce. S hledáním jí pomohla i fenka Hailey.
Karel Netsch prošel na Chomutovsku svá oblíbená místa a koš kovářů byl na světě. „Je z nich nejlepší gulášek,“ poradil zkušený houbař. Podle mykologa Michala Mikšíka první hřibovité houby skutečně začínají. „Hledat je musíte spíše v nížinách, na prosluněných místech listnatých lesů. Ve Středočeském kraji a na jižní Moravě obvykle začínají nejdříve,“ radí mykolog. Těšit se tak už můžete na hřiby kováře, hřiby koloděje, první klouzky modřínové či kozáky březové. A daří se i jiné typicky jarní houbě.
„V květnu také roste čirůvka májovka, pozná se podle výrazně moučné vůně. Najdete ji v zatravněných plochách zahrad, parků a sadů,“ upřesňuje Michal Mikšík. Podle odborníka není pro růst hub aktuálně problém nedostatek vlhkosti, ale spíš dosavadní nízké teploty. „Hřiby teď potřebují spíše hodně sluníčka a teplých dní. Směřujte proto opravdu spíše do nížin, kde rozdíl teplot přes den a v noci není tak vysoký. A nebojte se zkoušet své oblíbené lokality, na hřiby už je čas,“ láká mykolog.
Jak je připravit
Hřiby jsou výborným doplněním stravy. Podle odborníka je ale potřeba je déle tepelně upravovat, ideálně půl hodiny. „Skvěle se proto hodí pod maso, do gulášů či polévek,“ dodává mykolog.