Rádce Aha! Co vysévat na zahradě v květnu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Co vysévat na zahradě v květnu?

Škůdců je celá řada
Škůdců je celá řada (Foto scom)

První polovina května, zdá se, bude deštivá, ale to nemůže zahradníkům zabránit v jejich bohulibé činnosti. No a až se vybrečí Žofie, snad nás čekají slunečné dny, kdy bude zahrádkaření radostí.

Pozor na zmzlíky

Pankrác, Servác a Bonifác nejsou zrovna častá jména a jejich svátky nejsou bouřlivě oslavované, přesto je ale zná každý zahradník. Od 12. do 15. května totiž nastává období mrazíků a nízkých teplot, které mohou teplomilným rostlinám pořádně zavařit. Proto se většinou s jejich výsadbou čeká až na druhou polovinu května. I tak ovšem může udeřit mrazík a je ke zvážení, jestli opravdu choulostivé sazenice nechránit ještě folií, nebo netkanou textilií. Dobře poslouží i pet lahve, nebo obyčejné papírové krabice.

Co lze nyní sázet

Zelenina: rajčata, okurky, cukety, dýně či lilky, kterým by byla doposud venku zima. Do záhonu nebo venkovních nádob můžete vysévat cukety, okurky, ale i fazole či kukuřici. Pokud chcete sklízet pozdní červenou řepu, mrkev nebo některé saláty, i ty můžete nyní vysévat přímo do záhonů. Kdo brzy zasel, už teď v květnu sklidí první špenát, ředkvičky či salát.

Květiny a bylinky: jiřiny, begonie, petúnie, dosny a muškáty můžete dát na okno či přesadit do venkovních nádob a záhonů. Vysévat můžete také dvouletky, jako jsou karafiáty, zvonky a sedmikrásky, také astry, macešky nebo pomněnky. Tyto rostliny vám během sezony vyrostou do pěkných sazeniček, které si tak nachystáte na podzim. Nezapomeňte ani na choulostivé bylinky. Především bazalka je velmi citlivá na přechody a změny teplot, ale také rozmarýn může ven.

Slimáci neprojdou

V květnu už se škůdci definitivně probudili a začali konat. Slimáci útočí na mladou zeleninu i na květiny. Jak sazeničky ochránit? Například plůtky, měděné pásky či PET lahve, textilie i sklo, ale můžete se také rozhodnout pro přírodní bariéru. Tu můžete vytvořit například z popelu, rozmačkaných vaječných skořápek, písku nebo štěrku. Přes tyto materiály je slimákům nepříjemné lézt. Tyto metody fungují, ale samozřejmě ne stoprocentně. Minimálně je tedy potřeba slimáky sbírat.

Škůdců je celá řada

Slimáci samozřejmě nejsou jedinými škůdci. Pokud chcete vědět, jaký hmyz na vaši zahradu útočí, rozmístěte lepové desky. Na zahradu umístěte lepové lepové nástrahy, můžete je připevnit například na kmeny stromů. Pak budete mít jasno, s kým bojujete a můžete podle toho zvolit postřik. V případě lepových nástrah však dávejte pozor, aby se na ně nepřilepili ptáci. Nedávejte je do blízkosti hnízd, nebo krmítek.

Pozor na houby

Parazitické houby mohou napadat stromy. Například padlí se začíná objevovat už koncem května, zejména pokud teploty přesahují 22 °C a časté deště způsobují vysokou vlhkost. Vyplatí se zahradu kontrolovat a zasáhnout postřikem už u prvních napadených rostlin.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.